Угрожена људска права

Како ће Централна банка одговарати захтјевима ИРБ-а?

  • 04.07.2024. 19:03

Централна банка могла би да кочи дозволе које ће тражити ИРБ, сазнаје АТВ. Иако се ради о техничким процедурама које би омогућиле ИРБ-у да послује као и друге комерцијалне банке, инструкције из Америчке амбасаде могле би све да закомпликују. Ако се тако нешто деси, то ће бити преседан. Јер по истом принципу послује и Развојна банка у другом ентитету.

"Ми смо се при изради овог закона руководили Законом који је на снази у ФБиХ. Не очекујем никакав проблем од Централне банке с обзиром да ћемо малтене имати идентичан Закон, да и нама да лиценцу за обављање платног промета као што је и развојној банци у Федерацији", рекао је Дражен Врховац, в.д. директора ИРБ-а Републике Српске.

Позиви, ноте или наређења Централној банци из Америчке амбасаде не би били изненађење. Тако раде и са банкама у Српској, обилазе и пријете да не сарађују са онима који су на америчкој црној листи. 

"Америчке санкције могу се примијенити на било које институције, укључујући банке, које пружају материјалну подршку појединцима или компанијама које су под америчким санкцијама. Банке имају одговорност да осигурају да њихове интерне политике праћења процедура и управљања ризиком узимају у обзир све примјењиве санкцијске политике", саопштено је из Амбасаде САД-а у БиХ.


За АТВ су индиректно признали и да су угрозили људска права, и то тако што су одговорност пребацили менаџменту санкционисаних фирми. У ИРБ-у од санкција не страхују. Напомињу да, и ако добију дозволе Централне банке БиХ, неће моћи да отварају рачуне онима које се налазе на америчкој црној листи. И то све зато што БиХ нема свој платни систем.

Централну Банку БиХ питали смо шта то треба да испуни ИРБ како би добила дозволе за платни промет. Написали су да лиценце за обављање платног промета врше ентитетске агенције за банкарство, те да након добијања лиценце, овлаштена организација може да аплицира за учешће у платним системима Централне банке БиХ. Уз напомену да је потребна и дозвола за СВИФТ. У преводу, ако нема СВИФТА, нема ни дозвола. Подсјећамо да је банкама у Српској запријећено избацивањем из СВИФТ система ако буду сарађивале са лицима и правним субјектима који су под америчким санкцијама. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:20 Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

    ''Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

  • 12:20 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм