Оптужбе због атентата

Комисија за надзор да се изјасни о незаконитости у раду ОБА

  • Извор: АТВ
  • 22.09.2024. 19:16

Кроз парламентарну комисију за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ треба се утврдити и изнијети јавно како су у тој агенцији припремане незаконите радње, односно атентат на српске предсједнике - каже посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Милорад Којић. Свима је и те како јасно да је ОБА подређена бошњачкој политичкој структури и њиховим интересима и циљевима.

"Оно што је потпуно јасно и видљиво и кроз судски процес који се води против предсједника Додика да је интерес Бошњака и њихових политичких лидера склањање Милорада Додика са политичке сцене. Нажалост, очигледно да је био осмишљен и план који је подразумијевао не склањање са политичке сцене него оно најгоре-а то је ликвидација", каже Којић.

ОБА би требала да ради у интересу сва три конститутивна народа која живе у БиХ. Да је та служба одавно зрела за реконструкцију потврђују и бивши обавјештајци.

"Она мора да буде служба безбједности и српска, као што је и бошњачка и исто тако треба да буде и хрватска, иначе ако није тако онда сваки ентитет нека има своју службу па нека се штити сам", каже Синиша Каран, министар унутрашњих послова Републике Српске.

А у прилог томе иде и чињеница да је један од разлога зашто је бивши директор Обавјештајно-безбједносне агенције Осман Мехмедагић Осмица иза решетака планирани атентат на два кључна човјека српског народа Милорада Додика и Александра Вучића. 

"Он је спријечен у томе, нису се даље одмакли од планова, знали смо док је он то радио, они су глупи, они мисле да су они неки ђаво, ако ико има обавјештајну службу то је Србије", каже Милорад Додик, предсједник Републике Српске. 

Осмица није више директор агенције, али потенцијална пријетња и даље постоји, порука је званичника Српске. Поставља се питање да ли као таква уопште треба да постоји, или је потребно формирати нову, без кадра које је спреман да служи само политичком Сарајеву.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Хотел Београд (12+)

    Хотел Београд (12+)

  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:00 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 23:05 Филм (12+)

    ''Филм (12+)

  • 00:35 Ноћни програм

    Ноћни програм