Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: Одлуке крњег Уставног суда БиХ не примјењују се на територији Српске

  • Извор: АТВ
  • 20.09.2024. 10:20

Одлуке Уставног суда БиХ у крњем саставу и без иједног српског судије немају легитимитет и не примјењују се на територији Републике Српске и тако ће бити и са најновијом у вези са Изборним законом Републике Српске, изјавио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Кошарац је поручио да ће тако бити и са одлуком овог политичког, а не правног тијела, да ван снаге стави Изборни закон Републике Српске.

- Ова одлука је неуставна и искључиво је у функцији отимања надлежности Републике Српске, урушавања њеног изборног суверенитета и прекрајања изборне воље наших грађана. То нећемо допустити - оцијенио је Кошарац.

Он је истакао да Република Српска има јаке институције које ће наставити да на законит и легалан начин штите уставни капацитет и надлежности Српске од антиуставних и антидјетонских насртаја крњег Уставног суда БиХ.

Кошарац је указао да је Изборни закон Српске уставан, усвојен на темељу Устава БиХ и Изборног закона БиХ, као и да ће бити примјењиван у наредним изборним циклусима.

Према његовим ријечима, одлуке Уставног суда БиХ биће ништавне за Српску све док се не усвоји закон о Уставном суду БиХ, док странци не оду из ове институције и

она не изађе из раља малигног двојца /Кристијана/ Шмита и /Мајкла/ Марфија, промотера антиуставног, антидејтонског и антисрпског концепта БиХ.

Умјесто да штити Устав, рекао је Кошарац, Уставни суд БиХ одлучује без српских судија у свом саставу, дјелује вануставно и крши Дејтонски споразум, по налогу Шмита и Марфија.

- То је недопустива и неприхватљива пракса - констатовао је он.

Крњи Уставни суд БиХ ставио је јуче ван снаге Изборни закон Републике Српске уз образложење да није у складу са Уставом БиХ и Изборним законом БиХ, због тога што се овим законом наводно преузимају надлежности институција БиХ.

Пратите нас и путем Вибера