Košarac-Zatler: Brži put ka EU glavni spoljnopolitički cilj BiH

  • 05.02.2020. 14:40

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izrazio je danas tokom susreta u Sarajevu sa šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Zatlerom opredjeljenje za aktivan rad na reformama i aktivnostima koje će ubrzati put ka EU, što je glavni spoljnopolitički cilj BiH.

Košarac i Zatler razgovarali su o političkim i ekonomskim prilikama u BiH, te neophodnim reformama u procesu EU integracija, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je ukazao na značaj mehanizma koordinacije u tom procesu i poručio da će afirmisati saradnju nadležnih entitetskih ministarstava i institucija Brčko distrikta, uz koordinirajuću ulogu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Na sastanku je bilo riječi i o usklađivanju legislative BiH sa normama i standardima EU, posebno u oblasti poljoprivrede i energetike.

Poseban fokus stavljen je na ubrzano usaglašavanje strateških dokumenata da bi poljoprivrednici iz BiH mogli koristiti dostupne fondove iz EU.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti proširenja kapaciteta graničnih prelaza u BiH, te potrebi integrisanja pojedinih graničnih prelaza sa susjednim zemljama.

Oni su razgovarali i o uslovima koje BiH treba da ispuni da bi postala članica Svjetske trgovinske organizacije, što je Košarac naznačio kao jedan od prioriteta u radu.

Sagovornici su se osvrnuli i na jednogodišnje predsjedavanje Ceftom koje je BiH nedavno preuzela od Albanije.

Košarac je rekao da će jedan od prioriteta biti jačanje struktura i zaključivanje dodatnog protokola za rješavanje sporova u Cefti.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o ekološkim pitanjima, koja su u vrhu prioriteta Evropske komisije, i u tom kontekstu Košarac je informisao Zatlera o aktivnostima koje, u saradnji sa nadležnim entitetskim ministarstvima i drugim nadležnim institucijama, preduzima na sprečavanju izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora.

Pročitajte još:

Žele da ostanu u Srpskoj: Dario i Andrej iz Novog Grada pokrenuli vlastiti biznis

Pozlilo vozaču autobusa koji je prevozio djecu: Udario u zaštitnu ogradu

Crveno upozorenje za BiH zbog olujnih udara

Bila im je rob: Nenad i Mileva devet mjeseci držali i mučili Jelenu

Šta ne biste smjeli raditi prije seksa

Pogledajte vilu koju su kupili Megan i Hari u Kanadi

Kako da sami prekontrolišete štitnu žlijezdu?

Vic dana: Za rođendan hoću pušku!

  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    'Емисија: Тајне музеја

  • 18:20 Манастири

    Манастири

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Хотел Београд (12+)

    Хотел Београд (12+)

  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)