Делегат у Клубу Срба

Ковачевић: Сарајево признаје да Шмит није високи представник

  • Извор: РТРС
  • 23.09.2024. 15:05

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да у Сарајеву сада, када би Кристијан Шмит требало да свједочи пред Европским судом за људска права у Стразбуру у предмету "Ковачевић", понављају ставове Републике Српске да Шмит није врховни тумач Дејтонског споразума и признају да он није високи представник.

Ковачевић је истакао да се сада чека да у потпуности прихвате чињенице и заједно са Српском поруче да Шмит није високи представник.

"Однос Сарајева према Кристијану Шмиту иде од љубави до мржње, па смо могли прво да чујемо, без обзира шта они мислили о његовим ставовима, да њихов однос мора да буде 'вежи коња гдје ти ага каже'. То говори о менталитету. Сада чујемо посљедње изјаве да траже да Шмит буде проглашен за персону нон грата. Само још чекамо да у потпуности подрже ставове Републике Српске и кажу да није високи представник, односно понове чињеницу да, у складу са Дејтонским споразумом, Анексом 10, он није високи представник“, рекао је Ковачевић.

Он је додао да су у Сарајеву увијек када је Шмит радио против Републике Српске били његови највећи његови заговорници и зато су, каже, изашли с тезом "вежи коња гдје ти ага каже".

"Они су вјероватно навикли на такав однос према страним моћницима, ми Срби нисмо. Ми Срби никада нисмо љубили ланце, ми смо се увијек борили и борићемо се за слободу нашег народа, јер нашем народу, на нашој земљи, слобода припада“, поручио је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.