Жељко Будимир

''Нереално да ЦИК врши жријебање за делегате у Дому народа''

  • 29.06.2024. 12:47

Професор међународних односа Жељко Будимир рекао је да није реално да Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ врши жријебање за петог делегата у Клубу Срба у Дому народа парламента БиХ, јер за то постоји Народна скупштина Републике Српске.

"Није реално. То нема никакве везе. Зашто постоји Народна скупштина, због чега нам треба парламентарна демократија ако ћемо куглицама да извлачимо ко ће да буде представник у Дому народа?", упитао је Будимир.

Он је додао да све то представља крах, не демократије, него здравог разума.

Говорећи о блокади Дома народа од Бошњака због Приједлога закона о Уставном суду БиХ, Будимир је оцијенио да је то модел њихове политике и да им уопште није стало до европског пута.

"Модел те политике јесте да блокирају институције БиХ кад год треба да се деси неки споразум. Бошњаци у Дому народа не желе да се донесе ниједан закон који би био у складу са уставом", рекао је Будимир новинарима у Бањалуци, те додао да је то модел понашања.

Према његовим ријечима, Бошњаци кад им треба користе притисак са Запада - из Брисела, Вашингтона и Лондона, како би био извршен притисак и била окривљена Република Српска, док ће институције БиХ радити само када њима то одговара.

"Бошњаци се понашају као апсолутни господари у БиХ и све ће само ескалирати у томе правцу. Неће се ту пружити рука у којој ми треба да се разумијемо. Њих не интересују ни помирење ни било шта друго", закључио је Будимир, који је и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: