Саопштење

Независни оператор система БиХ објаснио зашто је дошло до нестанка струје

  • Извор: АТВ
  • 21.06.2024. 14:33

Независни оператор система у БиХ саопштио је да се утврђују околности испада дијела електроенергетског система БиХ, који се догодио данас у 12.25 часова. Према првим информацијама, то се десило због проблема у преносној мрежи у региону и преоптерећења кључних 400 киловолтних интерконективних водова, што је за посљедицу имало каскадно преношење поремећаја на ЕЕС БиХ.

Из НОСБоХ-а наводе да се сличан сценарио десио јуче када је дошло до проблема у ЕЕС Грчке, Сјеверне Македоније, Албаније и Црне Горе.

- Правовременом интервенцијом оперативног особља и локализацијом проблема на граници са Црном Гором спријечено је ширење распада електроенергетског система БиХ. С обзиром на то да се у данашњим околностима поремећај каскадно пренио и на Хрватску са којом БиХ има највећи број интерконективних далековода, није било могуће спријечити распад електроенергетског система БиХ - наводи се у саопштењу.

Српска и ФБиХ без струје: Дошло до распада комплетног енергетског система

Српска и ФБиХ без струје: Дошло до распада комплетног енергетског система

Додаје се да је тренутно цијели регион погођен каскадним испадом далековода и то БиХ, Албанија, Црна Гора, Хрватска, те дио Србије.

- Врше се оперативни кораци ка постепеном укључењу конзума и производних јединица, енергизацијом главних 400 kV и 220 kV трансформаторских станица из правца Угљевика и Тузле ка Бањалуци, Сарајеву и Мостару, те од Хрватске ка Мостару 4, Приједору 2, Какњу, Јабланици. Нормализацију стања отежавају високи напони у 400 кВ и 220 кВ мржи, који онемогућују укључење далековода - наводи се у саопштењу.

Петровић: Дошло до распада електро-система у три државе

Петровић: Дошло до распада електро-система у три државе

Из НОСБиХ-а напомињу да је, прије данашњег инцидента, електроенергетски систем БиХ, који је под константним надзором оперативног особља НОСБиХ-а, радио у пуном капацитету, са нормалним погонским параметрима кључних електроенергетских објеката у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм