ЦИК БиХ

Нова наредба о контроли резултата ручног и електронског бројања гласова

  • 14.10.2024. 15:37

Централна изборна комисија БиХ донијела је данас нову наредбу о контроли резултата ручног и електронског бројања гласова путем електронског скенера са 11 бирачких мјеста у Новом Граду и 22 бирачка мјеста у Приједору на којима се спроводио пилот-пројекат два "Оптички скенери и аутоматско пребројавање гласачких листића".

Наредба је донесена због разлике између ручног и бројања гласова утврђених оптичким скенерима на појединим бирачким мјестима на којима су кориштени оптички скенери.

На сједници је наведено да ће се контрола радити наредних дана у Главном центру за бројање ЦИК-а, те да се тренутно контролишу резултати са бирачких мјеста у Мостару.

ЦИК је данас усвојио План спровођења одгођених избора у четири општине у БиХ, те Инструкцију о додатној заштити гласачких листића у Фојници, с обзиром на то да су поједине вреће са бирачким материјалом у овој изборној јединици отворене у недјељу, 6. октобра, прије одлуке ЦИК-а да одгоди изборе у овој општини.

Додатна заштита подразумијева још један печат на гласачким листићима са текстом "одгођени избори", уз печат бирачког мјеста.

Осим тога, донесено је и рјешење о именовању координатора у име ЦИК-а, који ће на одгођеним изборима у четири изборне јединице помагати изборним комисијама.

Предсједник ЦИК-а Ирена Хаџиабдић у току расправе о овој тачки дневног реда рекла је да је ово рјешење донесено како би се олакшао посао изборним комисијама у ове четири општине, наводећи да ће ЦИК у сваку од њих послати по два службеника из Секретаријата за изборе.

На данашњој сједници одбијено је и неколико захтјева основних изборних јединица за поновно бројање.

Хаџиабдићева је истакла да је до сада у Главни центар за бројање стило 33.346 коверти из иностранства, од чега је 25.147 прихваћено за верификацију, што значи да може ићи у фазу бројања, 8.108 коверти треба још да се провјери, док врећа са око 350 коверти још није прошла фазу предверификације.

Што се тиче изборног материјала из дипломатско-конзуларних представништава, прихваћено је право гласа 864 бирача, док је прихваћено право гласа више од 17.000 гласача путем мобилног тима, од којих ће 14.830 пакета ићи у фазу бројања.

- Од 952 непотврђена листића, 153 је одбијено. У одсуству је прихваћено право гласа 2.071 бирача, а само један је одбијен из формалног разлога - навела је Хаџиабдићева.

Тренутно је у Главном центру за бројање у току бројање непотврђених листића и резултата избора гласача који гласају у одсуству, као и резултата гласања у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ, након чега ће се бројати гласови пристигли путем поште.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм