Сјећање

Пребиловци - мјесто страдања и бола

  • Извор: АТВ
  • 06.08.2024. 19:30

А онда је Бог драги наредио да јагањци побиједе вукове, да васкрсење побиједи смрт. Онда је та депоније претворен у ово што данас видите, у Храм Васкрсења. И не само да се то догодило, него су и дјеца из Пребиловаца поново кренула да се играју и да иду у школу.

Живот је у Пребиловцима побиједио. 200 Срба живи у мјесту у којем су прије 83 године скоро па избрисани. 83 године након свирепог злочина, жртве не заборављају. Баш као и они који са свих страна свијета, дођу да се поклоне невино страдалим жртвама доње Херцеговине у Другом свјетском рату. Већ трећу годину браћа Ијачић из Требиња, потомци страдалих, ходочасте у Пребиловце.

"Много ми је значајно, само нашег презимена је страдало 36, што се тиче са очеве стране", каже Бојан Ијачић и наставља:

"Овдје је страдало 60 чланова породице моје маме и мога оца. Ја сам овдје рођен, страдали су 41. године. Њих око 24 из те породице одведено је у Јасеновац. Сваке године долазим од малих нога, како смо посјећивали јаму у Шурманци до дана данашњега. Мене ово увијек толико потресе да не могу то издржати, толико су ми емоције. Желим да дођем да посјетим то и да се сјећамо док смо живи".

Пребиловци су настрадали и 1992. године, када су припадници ХВО-а спалили село, протјерали становништво, а тек започету спомен костурницу, минирали. Данас на овом мјесту прослављају се Свети новомученици пребиловачки и доњохерцеговачки у  Храму Васкрсења Христовог, који је поново оживио ово српско село.

"Ми смо се данас овдје окупили не зато да би Усташама утицали на савјест, они немају савјест, и не да би их подсјећали на то шта су они урадили, они одлично знају шта су урадили, ми смо данас овдје због Срба. Ми себе морамо да подсјећамо да се нама ово не би поновило. Ово ће се понављати уколико Срби то допусте да се понови. Уколико су Срби јаки, сложни, ово се неће поновити", рекао је Александар Вулин, потпредсједник Владе Србије.

"И дан данас се ти злочини величају. То је страшна ствар, умјесто да се етикетирају, да се казне. Они се у појединим дијеловима бивше Југославије проглашавају као херојима. И то доводи до нових сукоба", каже Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ.

Уз присуство стотине вјерника и свештенства, Свету архијерејску литургију у Храму Христовог Васкрсења  служили су митрополити Хризостом и Јоаникије.

Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима освештан је 2015. године у знак сјећања на око 4.000 Срба доње Херцеговине, које су усташе убиле у Другом свјетском рату. Овај храм данас је симбол страдања, али и васкрсења.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:35 Ноћни програм

    Ноћни програм