Сташа Кошарац

"Пред СМ БиХ још нема Приједлога закона о Уставном суду и страним судијама"

  • Извор: СРНА
  • 03.01.2024. 18:13

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац је на радном састанку са министром правде Давором Бунозом изразио незадовољство због чињенице да се пред Савјетом министара још нису нашли приједлози закона о Уставном суду БиХ и закона о престанку важења мандата страних судија у овом суду.

"Апострофирао сам званични став институција Републике Српске и њених представника на заједничком нивоу да су ова два законска рјешења нулти приоритет, као и обавеза из 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије. Од тога нећемо одустати", навео је Кошарац у објави на "Инстаграму".

Кошарац, који је и замјеник предсједавајуће Савјета министара, нагласио је да је евидентно да Уставни суд БиХ већ дуже контаминира политичке односе у БиХ, првенствено због чињенице да троје страних и двоје бошњачких судија доносе одлуке у правилу на штету Републике Српске.

"Важно је истаћи да је Српска доставила своје приједлоге и инсистирамо на томе да радна група за правосуђе у најскоријем року изађе са приједлогом пред Савјет министара. Истакао сам и да нам је апсолутно неприхватљива идеја о одгођеној примјени ових закона", поручио је Кошарац.


Додик: Дјело професора Вујковића наставиће да живи

Додик: Дјело професора Вујковића наставиће да живи

Он је навео да га је Буноза информисао о томе да постоје одређени застоји у раду радне групе за правосуђе, али да ће уложити додатне напоре да се изађе са приједлогом рјешења пред Савјет министара.

"Разговарали смо и о другим законским рјешењима, али сам врло јасно рекао да нећемо подржати ниједан нови закон из домена правде, као ни стратешке планове, док не буду усвојени закон о Уставном суду БиХ и закон о престанку важења мандата страних судија", поручио је Кошарац.

Пратите нас и путем Вибера