Правници сматрају

''Све што ради крњи Уставни суд је неуставно''

  • Извор: АТВ
  • 19.09.2024. 19:05

Крњи Уставни суд БиХ опет се бави Изборним законом Републике Српске. И то по захтјеву замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Дениса Звиздића. Јасно је да Уставни суд жели да уруши статус Републике Српске, поручује Милорад Додик. Каже да су управо они ти који 30 година гурају изопачену причу о БиХ и загорчавају живот.

"Они гурају причу као што гурају свих ових 30 година неку изопачену причу о БИХ. Ово је најбољи могући начин да покажу да и једна таква институција која треба да врви од ауторитета они су спремни да скрнаве и да загорчају живот. Ми вјерујемо да је то неисправно и да то није добро и да то неће дати никакав резултат, манифестација сила која има иза тога ма колико била велика не мора да значи да ће бити трајна“, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Све што ради крњи Уставни суд, је неуставно сматрају и правници. Да би тај суд могао вршити уставне надлежности у свом саставу мора имати девет прописно изабраних судија, подсјећа Огњен Тадић. Садашњи састав тај услов не испуњава већ двије године па су, каже, све одлуке које донесе у међувремену заправо неуставне. 

"За ту ситуацију одговорни су судија Сенада Палаврић и оне њене колеге које нису одлучивале по Уставу БиХ него по вољи и захтјевима политичког Сарајева и странаца. Рјешење је у томе да се убудуће спријече злоупотребе Уставног суда БиХ од рушилаца Дејтонског мировног споразума па да нови и савјесни људи у функцији судија покушају успоставити унутрашње професионалне стандарде који се обнавља повјерење у ту институцију и у Устав БиХ“, сматра правник Огњен Тадић.

Уставни суд је већ раније оцијенио очигледним да Изборни закон који је усвојила Народна скупштина Републике Српске, покрећу врло озбиљна и сложена питања уставности. По њима одредбе закона Републике Српске, већ су регулисана изборним законом БиХ. За то вријеме у Уставном суду БиХ, очигледно заборављају да начин на који они раде, није регулисан ни једним законом. 

Пратите нас и путем Вибера