АТВ

Тема дана: Амбасадори немају право да се мијешају у унутрашње ствари једне земље

  • Извор: АТВ
  • 12.06.2024. 20:00

Четврти дан од одржавање Свесрпског сабора у Београду, не слијежу се утисци и реакције оних који су у том окупљању видјели нешто чега тамо није било.

Међу таквима, нашла се и америчка амбасада у БиХ. Огласили су се саопштењем у коме пишу да Република Српска није држава, већ ентитет који може постојати само унутар Босне и Херцеговине. Услиједио им је одговор Милорада Додика, предсједника Републике Српске.

Када Марфи чува Дејтонски споразум, исто је као када коза чува купус. Пропаст је загарантована. Само тако наставите, на добром сте путу да уништите и оно мало што је остало од БиХ, поручио је Додик.

Амбасада САД би требало да буде свјесна да је Република Српска ентитет с уставним правима, а свака инсинуација која доводи у питање њен легитимитет је неприхватљива и увредљива за наш народ, каже Додик. Мајкл Марфи је ваљда ту да направи добре односе Американаца и Срба, између осталог, али он изузев непријатељства према нама не показује ништа друго, сматра предсједник Републике Српске.

"Оно пас с маслом не би полизао, ко што онај реко. Замислите нисмо ми потписали Обрајена него смо потписали Дејтонски споразум , у њему пише нешто. О Обрајену ништа не пише , он је само један чиновник који покушава да наметне политичку флоскулу. али, ако се држите права и владавине права за шта се они залажу, онда морате да јасно ишчитате и милион пута смо то указивали снагу тога што је и сам Вучић рекао , то добија у чињеници да је речено да је Босна састављена од два ентитета, онда треба додати још неколико ствари , Женевска и њемачка конференција... Ајде да видим како ћеш провести то што ти је Обрајен рекао? Провешћеш мало сутра, да не показујем неку ствар коју бих иначе показао", поручио је Милорад Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да то што Амбасада САД у Сарајеву покушава да убиједи јавност да већу правну снагу има нечија изјава од Устава најбоље свједочи о дубоко потцјењивачком односу према БиХ, њеном суверенитету и владавини права уопште. 

"Умјесто да су цитирали Устав и Дејтонски споразум, они су се позвали на изјаву Обрајена као да је изјава било којег страног или домаћег званичника извор права", истакла је Цвијановић.

Нажалост, додала је она, Уставни суд БиХ је доносио многе одлуке под директним утицајем страног фактора, које нису биле у функцији заштите Устава, већ искључиво усмјерене на стварање новог уставног амбијента.

Ни у Србији, која је потписница Дејтонског мировног споразума, нису изостале реакције. Предсједник Владе Србије Милош Вучевић каже да није изненађен негативном реакцијом америчке Амбасаде у Сарајеву на Свесрпски сабор, али јесте чињеницом да је Амбасада тиме показала елементарно непознавање Дејтонског мировног споразума, односно Устава БиХ, прије свега по питању имовине која припада ентитетима.

"Они су суштински поновили оно оно што им је указао да није утемељено , ни у праву ни у међународним споразумима. Питање сукцесије.. А то је управо урађено кроз Дејтонски споразум", каже Милош Вучевић, предсједник Владе Србије и додаје:

"Ја да сам неко ко представља политичко Сарајево па ја бих пригрлио Републику Српску, прво изговорио то, вјерујте.... То није долазило од балканских народа него од оних којих су долазили тобоже добром вољом да се боље разумијемо".

Вучевић каже да су све 53 тачке Декларације између Србије и Републике Српске потписане у оквиру Свесрпског сабора апсолутно у духу Дејтонског споразума, као и да ни на један начин не воде ка његовој опструкцији.

"Када оцјењујемо или причамо о политици Милорада Додика или Владе Републике Српске , фер је да уђемо, како се то народски каже, њихове ципеле и да се ставимо у њихову позицију... Осим што се нама намеће да то овдје није дозвољено. Република Српска, а и Србија као гарант Дејтонског споразума.... Јесте разговор Срба, Бошњака и Хрвата", рекао је Вучевић.

Као и безброј пута до сада, америчка Амбасада прекршила је добру дипломатску праксу. Реакција амбасаде САД у Сарајеву на одржани Свесрпски сабор, непримјерена је и не одговара добрим односима САД и Босне и Херцеговине, али и односима САД и Србије, посебно не у вези са словом Дејтонског споразума, сматра Бранко Бранковић, дипломата и некадашњи амбасадор при УН.

"Они не могу да се у те и такве ствари мијешају, поготово не да дају одређене коментаре на то шта се у Србији ради и шта се у Србији дешавало, јер то је мијешање у унутрашње ствари .... Позиције су им веома угрожене у смислу да могу бити командант параде више у свијету надоласком БРИКС-а. Они покушавају да изврну оно што је написано, колико у корист оних који су вазали у БиХ", истакао је Бранко Бранковић, дипломата и бивши амбасадор при УН.

Саопштење америчке Амбасаде у Сарајеву о Свесрпском сабору представља манифестацију њиховог малигног утицаја и сврставања само на страну бошњачке политике, става је Сташа Кошарац, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ. То је синхронизовани однос америчке администрације и бошњачке политике у БиХ, каже Кошарац, јер је очигледно да нису прочитали Декларацију са Свесрпског сабора, која се заснива на Дејтонском споразуму и не представља никакво антидејтонско дјеловање.

"Очигледно је да имају потребу да контаминирају одређене односе унутар БиХ како би могли да буду видљиви у свим политикама. Наша политика је потпуно јасна и наше опредјељење је да дефинишемо наше национално кретање. Добро се сјећамо ситуације када су Бошњаци покушали да организују Свебошњачки сабор у Сарајеву. Ми нисмо били хистерични и не умањујемо потребу да се они састају и договарају, али немате господо право да умањујете капацитете српског народа и сарадњу Српске и Србије, одакле вам то право", каже Кошарац и наставља:

"Међународни тутори и спонзори таквих политика, попут (америчког амбасадора Мајкла) Марфија и осталих су прочитана прича. Отићи ће Марфи, а шта ћемо онда? С ким Бошњаци мисле развијати политичко партнерство? Видимо хистерију у политичком Сарајеву након усвојене Декларације на Свесрпском сабору. Због чега? Неће Бошњаци креирати националну и патриотске политике српског народа. Бошњаци нису власници процеса у БиХ. процеси се могу водити када се усагласе ставови са Србима, Бошњацима, Хрватима и два ентитета".

Хистерија у Сарајеву дефинисана је менталним и политичким предрасудама, те хтијењем странаца, прије свега САД, да стално дижу температуру и модификују политике како би успјели да од Бошњака произведу оне који ће водити процесе, а то није могуће, порука је из Републике Српске. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.