Удружење "Ресурсни Аархус центар у БиХ"

Тужба против Министарства пољопривреде ФБиХ због спорне пренамјене земљишта у Тешњу

  • Извор: СРНА
  • 05.07.2024. 10:31

Удружење "Ресурсни Аархус центар у БиХ" саопштило је да је службено поднијело тужбу против Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства и Владе ФБиХ због незаконитог рјешења којим се дозвољава пренамјена шумског у грађевинско земљиште у општини Тешањ и, без знања мјештана, "допушта гола сјеча високовриједне шуме на површини величине 28 фудбалских игралишта".

Из овог центра су истакли да се тужба заснива на рјешењу издатом 19. октобра прошле године којим се заинтересованом лицу Јавном предузећу "Аутоцесте ФБиХ" Мостар дозвољава пренамјена шумског земљишта за изградњу одлагалишта инертног материјала и приступног пута у насељеном мјесту Карадаглије у општини Тешањ.

У саопштењу је наведено да је ово рјешење донесено без адекватног законског оквира с обзиром на то да ФБиХ већ 15 година нема усвојен закон о шумама, те да јавност није била укључена у процес доношења рјешења, што је супротно Закону о заштити животне средине ФБиХ и Аархуској конвенцији.

Влада именовала Радну групу за израду Споразума о мирном раздруживању Српске са ФБиХ

Влада именовала Радну групу за израду Споразума о мирном раздруживању Српске са ФБиХ

Мјештани Тешња су сазнали за размјере девастације и сјече шуме тек након што је рјешење већ било спроведено, што додатно наглашава мањкавост цијелог поступка, навели су из Аархус центра.

"Рјешење Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ којим се допушта гола сјеча високовриједне шуме на површини величине 28 фудбалских игралишта директно крши одлуку Парламента ФБиХ којом се Црни врх односно Краљево брдо у општини Тешањ означавају као вриједно природно насљеђе које је потребно заштити", стоји у саопштењу.

Удружење је позвало надлежне институције да хитно ревидирају донесено рјешење и предузму кораке како би се обезбиједило поштивање закона и заштита животне средине.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.