Привемена мјера

Уставни суд привремено обуставио примјену дијела правилника Српске о уџбенику за историју

  • Извор: АТВ
  • 11.10.2024. 14:16

Уставни суд Босне и Херцеговине привремено је обуставио примјену Правилника о наставном плану и програму за основно васпитање и образовање Републике Српске и Прилога за предмет историје за IX разред основне школе који се односни Одбрамбено-отаџбински рат.

Захтјев за оцјену уставности члана 4 став 1 тачка 12) Правилника о наставном плану и програму за основно васпитање и образовање Републике Српске и Прилога број 20 – Наставни програм за наставни предмет Историја за IX разред основне школе поднијело је тринаест чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ с приједлогом за доношење привремене мјере.

”Одлуком о усвајању привремене мјере Уставни суд је привремено обуставио примјену оспореног члана Правилника и Прилога у дијелу који се односи на „Тему 11. Република Српска и Одбрамбено-отаџбински рат“. Одлучено је да ова одлука ступа на снагу одмах и производи правно дјеловање до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ о поднесеном захтјеву”, саопштено је из Уставног суда БиХ.

У образложењу се наводи да би спровођење Правилника и Прилога, у оспореном дијелу, имало озбиљне и неотклоњиве штетне посљедице које се огледају у постојању опасности од евентуалног проузроковања даљње сегрегације и подјеле међу ученицима различитих етничких заједница, те повећања осјећаја искључености и маргинализације ученика из других етничких заједница, што би могло створити атмосферу дискриминације.

”Настава у Републици Српској већ је почела и неминовно је да ће се и оспорени дио Правилника и Прилога у дијелу који се односи на ”Тему 11. Република Српска и Одбрамбено-отаџбински рат”, који се тиче људских права дјеце, примјењивати. Међутим, примјена тих дијелова Правилника и Прилога може потенцијално угрозити људска права ученика и нанијети им знатну штету која се неће моћи ретроактивно поправити”, наводи Уставни суд БиХ.

Због тога је, како наводе, суд оцијенио да је доношење привремене мјере у интересу странака и правилног вођења поступка.

”Уставни суд подсјећа да одлука о привременој мјери не прејудицира одлуку о допустивости, односно о меритуму захтјева”, наводе у Уставном суду БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.