Посланици из Српске јасни

Закон о имовини БиХ - пуцањ у празно

  • Извор: АТВ
  • 22.10.2024. 19:05

Денис Бећировић и Жељко Комшић глуме кобајаги заштитнике кобајаги државе. Тако у кабинету српског члана предсједништва БиХ коментаришу прегласавање Жељке Цвијановић на јучерашњој сједници.

Два члана предсједништва изгласала су Закон о имовини, иако врло добро знају да то није у надлежности Предсједништва. Зато је, кажу у кабинету Жељке Цвијановић, Закон осуђен на пропаст. На потезу су сада Представнички дом и Дом Народа. Посланици из Српске су јасни.

"Бошњачки политичари деградирају предсједништво и пребацују лоптицу на српске посланике како могу да кажу да ми блокирамо јер се неће моћи наћи пред Парламентарном скупштином", рекао је Милорад Којић, посланик СНСД у ПД ПС БиХ.

"Наравно да је то урађено једнострано мимо уставног основа и наравно да ће тако и завршити и не може бити подржано и никад неће бити подржано у овој земљи", рекао је Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а у ПД ПС БиХ.

Поједини опозиционари и сада ипак држе слово Жељки Цвијановић и питају се зашто није уложила вето. То само говори колико су неупућени.

"Вето није могуће уложити на питања која нису уопште у надлежности Предсједништва БиХ, а и оне ствари које јесу морају да да се конкретно тичу спољне политике, да би било који од чланова Предсједништва могао да уложи вето, тако да ова ствар ће бити веома једноставно ријешена на Колегијуму Представничког и Дома народа у Парламентарној скупштини БиХ", рекао је Радован Ковачевић, делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине. 

Ни Парламентарна скупштина БиХ не би требало да разматра Закон о имовини, без обзира на чији приједлог тамо стигне, појашњавају правници. Та надлежност припада искључиво ентитетима. 

"Са правног становишта ово је један пуцањ у празно, а са политичког он може да има своја образложења која иду од тога да се ради о двојици себичних људи који желе да политику подреде у потпуности себи", рекао је Огњен Тадић, правник.

Нису имовину Српској покушали да отму само Бећировић и Комшић. По Да трагедија буде већа, Устав је прекршио и Уставни суд БиХ, одлуком из прошле године да се ван снаге стави Закон о непокретној имовини Српске. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: