Одговор АТВ-у

Америчка амбасада признала: Санкције ипак удар и на основна људска права, на мети и банке

  • Извор: АТВ
  • 03.07.2024. 21:59

Иако Америка покушава да се, новим пакетом санкција, опере од евидентног удара на раднике, амбасада САД у БиХ индиректно потврђује писања АТВ-а, а то је да су угрожена радна мјеста запослених у санкционисаним компанијама.

Да је тако, може се закључити и из одговора, којег је АТВ добила од наведене Амбасаде.

- Када компаније или њихов менаџмент учествују у коруптивним, незаконитим и неетичким поступцима, укључујући и злоупотребу у незаконитим и нетранспарентним тендерима, ризикују да буду санкционисане и тиме искључиво одговорне за угрожавање егзистенције својих запослених – пише у одговору Америчке амбасаде, чиме је, како смо навели, индиректно потврђено да су санкције упућене и према радницима, чија је егзистенција угрожена.

Такође, иза свих притисака крије се и пријетња домаћим банкама да ће ризиковати властито пословање уколико не блокирају рачуне правних лица које је америчка Амбасада самоиницијативно обиљежила за одстрел.

- Америчке санкције могу се примијенити на било које институције, укључујући банке, које пружају материјалну подршку појединцима или компанијама које су под америчким санкцијама. Банке имају одговорност да осигурају да њихове интерне политике праћења процедура и управљања ризиком узимају у обзир све примјењиве санкцијске политике. Банке, као и било која приватна компанија, имају право да одлуче с ким ће пословати и имају право прекинути банковни однос уколико сматрају да је то неопходно и адекватно, те у складу са њиховим интерним корпоративним политикама. Препоручујемо вам да се обратите банкама које послују у БиХ за коментаре о утицају америчких санкција на њихово пословање и клијенте – стоји у одговору АТВ-у.

Гашење рачуна, одбијени кредити, само су дио посљедица нових америчких санкција.

Ако погледамо Декларацију Уједињених нација о људским правима, можемо видјети и ону о слободи избора занимања и права на рад.

Слово на папиру је једно, а реалност друго, јер за неке важи само закон јачега.

Основно право човјека је право на рад. То право је угрожено за стотине радника због срамних и неоснованих санкција.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:20 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 11:50 Братунац: Обиљежавање страдања Срба Средњег Подриња и регије Бирач, пренос

    '''Братунац: Обиљежавање страдања Срба Средњег Подриња и регије Бирач, пренос

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.