Bez dogovora

Brčko koči izgradnju autoputa

  • Извор: АТВ
  • 28.12.2021. 19:34

Izgradnja autoputa Sarajevo Beograd, zakočena je u Brčkom. Tamo ne mogu da se dogovore o trasi dionice. Gradonačelnik Brčkog bi zato narednih dana trebalo da organizuje sastanak kako bi se odredio datum kada će se razmotriti sve varijante. Konačna odluka je u njihovim rukama.

"Trenutno je Brčko distrikt od svog Zavoda dobio pet ili šest varijanti trase autoputa i predložio je jednu od razmatranih varijanti. Međutim predstavnici vlasti Brčkog nisu se usaglasili oko predložene varijante koja je u odnosu na varijntu predloženu planskom dokumentacijom mnogo duža", rekao je Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija BiH.

Počeli su i razgovori o finansiranju izgradnje. Novac će najvjerovatnije uložiti jedna ruska državna agencija, kaže Mitrović. Važno je da su i Srpska i Federacija BiH spremne da grade autoput, i već imaju utvrđene trase preko svojih teritorija. Autoput će kroz Srpsku ići od Rače prema Bijeljini i dalje prema Brčkom. Kada se definiše trasa kroz Brčko, autoput će ići dalje prema Tuzli, kroz Zavidoviće i Žepče i dalje prema Sarajevu. 

"Mi smo prišli i sa istočne i sa zapadne strane granicama Brčko distrikta, sa istočne strane dionica Vukosavlje – Brčko, a prije toga i koridor 5c, za dionicu Vukosavlje - Brčko pregovaramo za izvođenje radova", rekao je Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi Republike Srpske".

Raspisan je i tender za dionicu Rača - Bijeljina. Ponude bi trbalo da budu otvorene početkom naredne godine. Brzo napreduje i izgradnja mosta na Savi. Obale bi trebalo da budu spojene u narednih nekoliko dana. 




Тагови: