СПЦ

Данас је зачеће Светог Јована Крститеља: Ево шта би сваки родитељ требао урадити

  • Извор: Телеграф
  • 06.10.2024. 06:45

Православни вјерници данас славе Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља. Овај дан у Србији се прославља као крсна слава, али и као празник свих оних парова који желе, а не могу да имају дјецу.

Јованови родитељи били стари људи, Захарије и Јелисавета, којима је највећа жеља била да добију дијете, али то се никако није дешавало. Нису одустали од молитви Богу и, када су већ били јако стари, догодило се чудо. Јелисавета је зачела будућег светитеља. На данашњи дан прославља се и милост према побожним и праведним родитељима светог Јована, који су цијелог живота жељели и Бога молили да им подари једно дијете, али и чудо зачећа Јовановог у престарјелој Јелисаветиној утроби .

Као млад, живио је као пустињак и критиковао морално посрнуће свијета у којем је живио, а као старији је почео да крсти људе у ријеци Јордан, говорећи им да их он крсти водом, а да за њим "иде онај који ће их крстити Духом Светим и огњем". Због тога га зову Претеча, јер претходи Исусу Христу, а Крститељ зато што је крстио Спаситеља је у ријеци Јордану.

Светог Јована је погубио јудејски краљ Ирод одсјекавши му главу.

Вјерује се да би на данашњи дан сви родитељи који нису крстили дјецу требало то да учине или бар да одреде датум када ће обавити крштење, а они који немају порода, треба да се моле и не губе наду.

Породице би требало да буду данас на окупу и да славе богатство које имају - дјецу.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.