СПЦ

Данас славимо Светог Неума: Вјерници се упућују ка овом мјесту, а ово је разлог

  • 03.07.2024. 07:16

Православни вјерници обиљежавају данас љетњи празник Светог Наума.

Свети Наум био је ученик словенских учитеља словенских светог Ћирила и Методија и један од Петочисленика.

Прославио се ка чудотворац и велики зналац током свог путовања у Риму. Познавао је многе језике, а према вјеровању из његових се очију изливала исцјелитељска сила, која је исцјељивала болеснике. При повратку из Рима, свети Наум и Климент су се настанили на обалама Охридског језера. Док је свети Климент дјеловао као епископ у Охриду, свети Наум је основао на јужној обали језера манастир.

Пјевач посветио пјесму покојној мајци, па изазвао емотивну реакцију публике

Пјевач посветио пјесму покојној мајци, па изазвао емотивну реакцију публике

Манастир и дан данас краси ту обалу, као што име светог Наума краси историју словенског хришћанства. Кроз вијекове, манастир је био извор чудотворне силе и уточиште болним и невољним. Око светог Наума сабрало се мноштво монаха са Балкана. Свети Наум је био мудар учитељ, јединствен руководитељ монаха, одлучан подвижник, чудотворан молитвеник и духовник. Он се посебно трудио да преведе Свето писмо и остале црквене књиге, са грчког језика на словенски. Чинио је чудеса за живота и послије смрти.

Тражио је биолошку мајку 20 година, а она је све вријеме била у комшилуку

Тражио је биолошку мајку 20 година, а она је све вријеме била у комшилуку

Према вјеровању, његове чудотворне мошти и дан-данас задивљују, нарочито исцељењима од тешких болести. Кад је љетњи празник, окупи се велики сабор народа у манастиру Светог Наума. Многи болесници долазе, или бивају доношени, да ту над моштима светитељевим кроз вјеру и молитву добију исцјељење. Не само православни него и људи друге вјере долазе да потраже помоћ од Светог Наума.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича (Р)

    ''Народ прича (Р)