Показатељ досадашњем раду

Дервента остварила више од плана предвиђеног буџетом

  • Извор: ПР
  • 02.10.2023. 12:37

Мало је локалних заједница у Репбулици Српској које у току године имају прилику да апсолвирају шта су уштедили, али и остварили више од плана предвиђеног буџетом.

Дервента је на посљедњој сједници Скупштине града, са 27 гласова одборника и позиције и опозиције, подржала одлуку о расподјели утврђеног суфицита и неутрошених намјенских средстава у износу од 2.060.274 КМ.

Задовољство што је одлука о суфициту једногласно усвојена, не крије градоначелник Дервенте Милорад Симић.

“Ријетко се деси да имате могућност да покажете шта сте убрали више од плана, у посљедњих годину или двије. Сама чињеница да су сви присутни одборници, њих 27, гласали за приједлог расподјеле суфицита, радује. Та средства су се десила добром реализацијом ПДВ-а, властитих средстава, већег обухвата пореза и то у износу од више од два милиона”, каже градоначелник и додаје да су то показатељи стабилности и незадуженост, мала администрација и други фактори.

Међу важнијим ставкама је издвајање 750.000 КМ за проширење капацитета вртића, а према ријечима Симића то је 140 дјеце која чекају на своје мјесто у предшколској установи.

“Управо тај податак говори да се у Дервенти ради, да има посла и да су родитељи запослени. У прилог томе говори и податак да ћемо из суфицита издвојити  95.000 КМ за наставак изградње улице у индустријској зони. Наиме, један инвеститор из Њемачке који овдје послује преко 15 година купио је три парцеле у индустриској зони, али није имао приступни пут, прикључак воде и све остало. То је моралан одговор и оправдање за пружену руку страним компанијама. Ја то не волим казати, али зашто и не, Дервента је град који има преко 33 иностране компаније и тај тренд иде напријед и морамо бити свима приступачни. Колико год та рука била испружена за стране инвеститоре, и нашим домаћим првредницима увијек смо доступни”, наводи Симић.

Из суфицита ће бити издвојено 170.000 КМ за санацију улице Одред Војводе Мишића са уређењем паркинга код Старе цркве, 100.000 КМ за наставак радова на новим просторијама ФК “Текстилац”, као и 70.000 КМ за помоћ у изградњи вјерских објеката, јер оно по чему је Дервента позната је и тај ниво толеранције и разумијевања.

“Објекат ОШ „Никола Тесла“ је тужна дервентска прича због земљотреса, а Влада Републике Српске за реконструкцију објекта издвојиће 5,272,000 КМ. Ми смо сада из овог суфицитиа издвојили 65.000 КМ за грађевинску дозволу, а раније смо за израду документацију 155.000 КМ”, казао је Симић истакавши да је дио средстава у суфициту у иносу од око пола милиона одвојен за уређење у руралним дијеловима, тако да се одржи равномјерно улагање у град и село.

Градоначелник је подсјетио да је град Дервента задужен само 2,8 одсто буџета, и да новац није стигао са виших нивоа власти, да то нису кредитна средства, већ властити изворни приходи и приходи учесника пројеката.

 “Јавне набавке за готово све пројекте смо реализовали, а добро је да ове године реализујемо јако важну ставку, а то је осињски водовод. То је пројекат за 1.000 домаћинстава укупне вриједности око четири милиона и то из властитих средстава и домаћина. Радимо и реконструкцију улице Краља Петра Првог, а радови „тешки“  800.000 КМ су у току.

Ако нам вријеме буде ишло на руку, као и процедуре, биће реализовано уредно, а показатељ досадашњем раду су и три позитивне ревизије. Радимо још неколико водовода, прије неколико дана смо завршили и календеровачки, па радимо и Костреш и Доњи Вишњик, и тако чинимо задовољства и корист људима повратницима”, додао је Симић.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.