Горица, 13 километара од Шипова. Село је то са свега седам становника. Сви се баве сточарством. Посебно се поносе на јањски кајмак и горички сир. Квалитетом им надалеко нема равних.
- Природа незагађена, краве пасу чајеве, нема хемије, нема ништа. Умјетна гнојива се уопште не користе. Ливаде се посипају са стајнаком. Мислим да је то једини начин и разлог што буде тако квалитетно и укусно - рекао је Маринко Војиновић, фармер из Горице.
Ипак, да живе од сира и кајмака, на јањској висоравни одваже се тек ријетки. Није их лако ни произвести.
Горички сир тежак је око три килограма. Да би се он произвео потребна је 21 литра млијека. Сам процес производње траје два дана.
Рецептуре за припрему јањског кајмака овдје се, са кољена на кољено, преносе вијековима.
- Мора се прво ускувати млијеко па склонити негдје на крај шпорета. Не јака ватра, него онако, да није хладан, а да није ни преврућ шпорет. Тако ја радим, тако сам научила од мојих старих, моје мајке - прича Риста Војиновић.
А да се традиција настави Риста је све то научила и своју дјецу. Народ по сир и кајмак долази на кућни праг. Све што Војиновићи произведу на својој фарми са 20 грла крава то и продају. Жеља им је да се овом послу и својим коријенима на јањској висоравни врате и други.