Органска производња

Интензивна промоција и едукација произвођача

  • Извор: СРНА
  • 05.10.2024. 15:04

Органска производња у Републици Српској из године у годину добија на значају, те је више и произвођача органских производа на чијој промоцији и едукацији интензивно ради Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и на доношењу законске регулативе којом би била регулисана ова област.

За органске произвођаче обезбијеђен је низ мјера ресорног министарства, попут подстицаја од 500 КМ по јединици биљне површине или по условном грлу, те могућност враћања 50 одсто уложених средстава за капиталне инвестиције, што је веома значајно за оне који желе да унаприједе производњу.

У току је успостављање удружења органских произвођача Српске, којих је тренутно регистровано више од 100, с циљем јединственог д‌јеловања, а тиме и омогућавања повољнијих услова за производњу и лакши пласман производа.

О значају узгоја и конзумирања органских производа говори и чињеница да је под покровитељством предсједника Републике Српске у припреми интернет сајт www.organskors.com, на којем ће бити представљени органски произвођачи, њихови производи и искуства да би потенцијални купци једноставније могли доћи до информација које их интересују.

Овај пројекат представља почетак значајније кампање која ће произвођачима помоћи да буду видљивији, а потрошачима да добију информације о томе зашто је органско боље.

Иницијатива за сајт потиче од органског произвођача Милована Матића и његове супруге Соње, који су основали породичну фирму "Бери тејл", која се бави органском производњом купине и њеном прерадом у купиново вино, сок, liker и ракију.

Имање овог вриједног брачног пара налази се подно Козаре, у Горњим Подградцима, гд‌је на један хектар узгајају купину сорте "лох нес", за шта су и сертификовани од 2020. године.

"Свјежу купину у сезони пласирамо у већим трговинским ланцима и пиљарама, а остале производе у продавницама које нуде органске и био-производе. Значајне количине пласирамо директном продајом и посредством друштвених мрежа", рекла је Срни Соња Матић.

Она је додала да су већ након првог пласираног производа, вина од купине "Трн", и одличних реакција, знали да су на правом путу, те да полако развијају посао, шире асортиман производа, увијек имајући у виду да труд и рад, али првенствено квалитет, на крају буду препознати.

"Нашу производњу покренули смо прије шест година на д‌једовини. Одувијек смо вољели природу и село и знали смо да на неки начин желимо да искористимо ту могућност да покренемо нешто своје. Те године учествовали смо у значајном пројекту `Стартап Српска`, који је реализовала Влада Републике Српске и добили смо средства за набавку опреме за производњу и прераду, што нам је био велики вјетар у леђа. Зато се надамо да ће овај појекат опет заживјети, јер без подршке државе и институција, тешко да млади људи могу да започну неку озбиљнију причу", истакао је Милован Матић.

Брачни пар Матић поручује свима који размишљају о покретању органске производње да се усуде и да не одустају, јер без обзира колико је тешко, нису сами.

Матићи истичу да су људи из ресорног министарства увијек ту да помогну и упуте за све даље кораке, али ће и свако од произвођача радо подијелити своју причу и искуство и помоћи у евентуалном избјегавању грешака или компликација које су неки због неискуства морали да прођу.

Они додају да за бављење пољопривредном производњом није неопходно бити пољопривредне струке, што показује и њихов примјер, јер су из новинарства храбро и са ентузијазмом крочили у пољопривреду уз свесрдну помоћ стручних људи и институција.

Матићи су истакли да је ово породична фирма, што значи да су на њиховом имању ангажовани сви, од најмлађег, до д‌једа који са 84 године учествује у свим радовима током године, а ту су и кумови и блиски пријатељи на које гледају као на породицу.

Матићи наглашавају да исто тако гледају и на остале произвођаче из цијеле Српске и интерно се шале да су сви једна велика органска породица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.