Бањалука

Колико је МУП Српске до сада издао преносивих таблица

  • Извор: СРНА
  • 04.10.2024. 09:12

Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске је у првих десет дана издало 30 преносивих регистарских таблица, а у процедури су још 24 захтјева грађана, рекла је Срни начелник Одјељења за односе са јавношћу МУП-а Републике Српске Мирна Миљановић.

Миљановићева је истакла да се преносиве таблице могу користити искључиво на територији БиХ за возила која се крећу од мјеста царињења, хомологације, сервисирања, продајног и изложбеног мјеста, мјеста атестирања, мјеста складиштења/чувања, мјеста надоградње и за возила којима се обавља експериментална вожња.

Издају се најдуже на рок од једне године, на име правног или физичког лица - предузетника који се баве производњом, надоградњом, сервисирањем, превозом или продајом возила на мало.

Упозорење и Владе: Не крећите према Коњицу и Јабланици

Упозорење и Владе: Не крећите према Коњицу и Јабланици

Она је навела да се захтјев за издавање преносивих таблица подноси полицијској станици према сједишту правног лица или физичког лица - предузетника, која на основу приложеног доказа о регистрованој дјелатности и осталих прилога /полисе осигурања и доказа о уплати прописаних накнада/, цијени испуњеност услова, те доноси рјешење којим одлучује о поднесеном захтјеву, односно одобрава или одбија издавање преносивих таблица подносиоцу захтјева.

Према њеним ријечима, Правилником о цијени докумената о возилу и цијени ознака за обиљежавање возила прописано је да висина накнаде за издавање и кориштење преносивих таблица износи 20 КМ, а висина накнаде за документа о возилу која се издају уз преносиве таблице, потврде о регистрацији пет КМ и књижице потврда о кориштењу преносивих таблица — 10 КМ.

Она је истакла да су правна или физичка лица предузетници који се баве производњом, надоградњом, сервисирањем, превозом или продајом возила на мало, а којима је одобрено коришћење преносивих таблица дужна да возило које се користи у ту сврху и које учествује у саобраћају, обиљеже преносивим таблицама. У том возилу се за вријеме вожње мора се налазити и потврда о регистрацији возила за преносиве таблице, полиса о обавезном осигурању издата за те преносиве таблице и потврда о коришћењу преносивих таблица која се издаје возачу на рок од седам дана.

Дјечак због којег се исписао цијели разред дивља и у новој школи: ''Псује, прави хаос''

Дјечак због којег се исписао цијели разред дивља и у новој школи: ''Псује, прави хаос''

Миљановићева је рекла да преносиве таблице, прије свега, олакшавају пословање правним лицима и физичким лицима - предузетницима који се баве продајом возила, на начин да ће убрзати и поједноставити радње које је претходе поступку регистрације возила /царињење возила, атестирање, обављање техничког прегледа возила и слично/, док купци возила имају прилику да легално тестирају возило прије куповине.

Такође, додала је она, разлика између преносивих и таблица које се издају у поступку привремене регистрације возила се огледа у намјени и висини накнаде која се плаћа за издавање и кориштење тих таблица, јер накнаде за издавање и кориштење регистарских таблица које се издају у поступку преносиве регистрације је 50 КМ. 

Пратите нас и путем Вибера