Његово високопреосвештенство

Митрополит Фотије: Једини исправан је пут светосавља

  • Извор: СРНА
  • 27.10.2024. 14:18

Његово високопреосвештенство митрополит зворничко-тузлански Фотије поручио је данас да је једини исправан пут који треба да слиједе Срби - уски пут православља, светосавља, самосталне српске државе и Цркве.

Владика Фотије је у бесједи након ломљења славског колача испред зграде општине Угљевик поводом крсне славе ове локалне заједнице - Свете Петке Параскеве, истакао да је ова светитељка заштитница породице, мајчинства и дјеце.

Митрополит је пожелио да се у српском народу рађа што више дјеце, која су богатство и једини начин да народ опстане, ојача, прошири се и остане на овим просторима.

Владика Фотије је нагласио да српски народ има пред собом два пута.

- Један од њих је да будемо ово што смо вијековима били, да идемо уским путем православља, светосавља и уским путем своје освештане традиције. Да чувамо своје писмо, језик, културу, традицију, обичаје и све оно што нас је народом чинило и чини великим народом у историји - рекао је митрополит Фотије.

Митрополит је нагласио да Срби не треба никоме да буду подређени и ни у каквим савезима, ни политичким, нити војним.

- Срби треба да живе самостално, слободно и да се боре колико могу, да са свима контактирају и да никога не одбацују, да не будемо послушници једних, а против других. Наш пут је самостална српска држава и самостална српска црква - рекао је митрополит Фотије.

Са друге стране, митрополит Фотије упозорава, да се Србима нуди пут широк, посут цвијећем и ружама, лијепим жељама, наговјештајима да ће јести златним кашикама, а то је пут ЕУ, пут новог свјетског поретка.

- Ту би се изгубили. Онај ко жели добро свом народу не би то изабрао. Искуство људи који живе на Западу нам то говори - рекао је митрополит Фотије.

Митрополит Фотије поручио је данас на слави угљевичког Храма Свете Петке да сви у Епархији зворничко-тузланској непрестано моле да српски народ опстане и да се сачува, те да Република Српска, која је нападнута са свих страна, буде сачувана.

- Нека да Бог да будемо мудри, да Угљевик буде мјесто напретка и сабирања и да се ово мјесто умножи на ниво града - рекао је митрополит Фотије на Светој архијерејској литургији коју је служио у Храму Свете Петке.

Након литургије, литија је прошла угљевичким улицама, а испред зграде општине Угљевик извршен је обред ломљења славског колача.

Начелник општине Угљевик Василије Перић честитао је крсну славу суграђанима и парохији угљевичкој, а митрополиту Фотију захвалио јер увијек сабира Србе у молитви, литургији и љубави.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:05 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:15 Наша Српска (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 17:25 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)

  • 18:15 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја

  • 18:45 Манастири

    Манастири

  • 19:20 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.