Митрополит црногорско-приморски

Митрополит Јоаникије: Црна Гора не треба да гласа за резолуцију да би сачувала достојанство

  • Извор: СРНА
  • 11.05.2024. 15:07

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је данас да Црна Гора не треба да гласа за резолуцију о Сребреници да би сачувала достојанство.

Митрополит је рекао да је прича о геноциду у Сребреници неодржива и опасна, додајући да је погрешно и опасно изједначавати Сребреницу и Јасеновац.

"Црна Гора, да би увијек била отворена за истину, да би сачувала достојанство, унутрашњу стабилност, да би допринијела измирењу и регионалној стабилности, не треба да гласа за резолуцију о Сребреници. Поштујући сребреничке жртве неупитног злочина, али исто тако разликујући злочин од геноцида, треба да гласа против", истакао је митрополит.

Према његовим ријечима, ратни злочин над Бошњацима који се догодио у Сребреници 1995. године је за сваку осуду и не може да буде оправдан тиме што су Бошњаци извршили многе злочине над Србима.

Он је упитао зашто је покренута толика свјетска машинерија политичке, финансијске и медијске моћи да се изгласа резолуција у Генералној Скупштини УН, истичући да је крајње сумњиво да ли се покреће из поштовања према жртвама или из неких других разлога.

Митрополит Јоаникије сматра да се то ради како би се истина искривила и затрпала, да се поштовање жртава потисне у други план, за рачун политике.

"Циљ је, између осталог, да се геноцид припише српском народу који је више пута у посљедњих стотину година био жртва геноцида. Онда је јасно зашто се у овој причи појављује Њемачка", изјавио је митрополит Јоаникије за портал "ИН4С".

Митрополит Јоаникије је рекао да лобирање, спонзорисање и пропагирање приче о геноциду у Сребреници не може надокнадити недостатке доказа за одрживост те приче, те да они, којима је истински стало до поштовања жртава, знају да је жртвама било којег и чијег злочина истина потребнија од политике.

"Због тих недостатака подноси се нацрт резолуције, иде на гласање и прегласавање. Може се догодити када се буде гласало за или против резолуције о геноциду да под притиском спонзора, лобиста и пропагандиста истина буде прегласана у Генералној Скупштини УН. Неће бити први пут у историји да истина буде прегласана, али је јако опасно ако се то догоди у УН", закључио је митрополит.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.