Посао је занимљив, школовање није тешко. Тако занимање кулинарског техничара за које се школује, описује Немања. Додаје и да је добро плаћен, а посао се лако налази.
- Ја сам их пронашао, радим још од прошле године, одмах идем послије школе. Може се издржати, није тако тешка школа, бино да волите језик и да волите смјер - каже Немања Пашалић, кулинарски техничар.
И поред тога, млади не желе у угоститеље. Кувари, конобари и посластичари, упркос бенефитима, годинама су дефицитарна занимања.
- За дефицитарна занимања у Српској, Влада је обезбиједила стипендије и накнаде за превоз ученика и у овој школској години у Добој о 28 занимања пет је на основу приједлога дефинисано као дефицитарна - каже Тијана Рађевић Дрљача, Министарство просвјете и културе.
Приведи недостаје и возача, машинаца, електричара. Ипак ђаци бјеже од заната, док за друге школе не јењава интерес.
Сајмови који окупљају основце, привреду и школе требало би да поправе слику. У Добоју је организован трећи пут.
Ове године, у шест добојских средњих школа биће уписано око 600 свршених основаца. На располагању им је 28 одјељења.