Петрово

На "Озренској јесени" представљена кафа од жира

  • Извор: СРНА
  • 13.10.2024. 16:21

На културно-туристичкој манифестацији "Озренска јесен" у Петрову, међу више од 50 излагача из Републике Српске и Федерације БиХ са разноврсним производима - од занатских и умјетничких до пољопривредних и кондиторских, представљена је и кафа од жира, добра за пробаву, штитну жлијезду, циркулацију.

Из Сижја код Лукавца на "Озренску јесен" већ традиционално долази Војин Недић, који се ове године уз производе од козијег млијека и домаћих сокова представио и кафом од жира.

Описујући поступак прављења Недић је рекао да се у 150 милилитара воде стави једна кашичица кафе од жира, а с обзиром на то да је мало горка, препоручује да се заслади, по могућности с медом.

"Кафа је одлична, добра је за пробаву, штитну жлијезду, циркулацију", навео је Недић и додао да се брашно од жира може искористити и приликом прављења хљеба.

Научници открили право поријекло Кристофера Колумба!

Научници открили право поријекло Кристофера Колумба!

Он је рекао да је на идеју да почне са прерадом жира дошао пратећи испашу коза, које су, како је навео, пробирљиве, траже здраву храну.

Недић је нагласио да су жир у прехрани користили и наши преци, али да је данас потиснута и готово заборављена намирница.

Мирјана Дујковић из Добоја, која је представила хеклане торбе различитих модела и величина за све прилике, рекла је да јој за израду једне уникатне торбице треба између три до седам дана, те да купце налази преко друштвених мрежа.

Она је додала да млади данас мало цијене ручни рад и да нису претјерано заинтересовани да науче овај користан занат.

Мирослава Јокић из Петрова изложила је народне ношње, а за израду једног јелека каже да јој треба и до мјесец дана.

Четворогодишњи дјечак хитно транспортован из Бањалуке за Београд

Четворогодишњи дјечак хитно транспортован из Бањалуке за Београд

Она је додала да јој, упркос тешком раду, радост представља осмијех купаца, поготово дјеце која их радо носе и не стиде се традиције.

Манифестацију, десету по реду, на Тргу Немањића у Петрову, у организацији општине и спонзора у оквиру обиљежавања Михољдана - Дана и крсне славе ове локалне заједнице, отворио је начелник Озрен Петковић, који је изразио задовољство разноврсношћу понуде и одзивом излагача.

Петковић је рекао да су изложени традиционални озренски производи од меда, ракије, сира, рукотворина.

Један од организатора је локална Туристичка организација, чији је директор Слађана Баји рекла да су присутни већ стални излагачи, њих око 50, који долазе и са подручја Бањалуке, Приједора, Шамца, Модриче, Лукавца.

Бајијева је истакла да су овакве манифестације мјесто непосредног сусрета пољопривредних произвођача са купцима

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја

  • 18:20 Манастири

    Манастири

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Серија: Слатке муке (12+)

    ''' Серија: Слатке муке (12+)

  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)