РХМЗ

Најављена суперћелијска олуја

  • Извор: Мондо.рс
  • 31.05.2024. 12:34

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) Србије издао је хитно упозорење због очекиваних грмљавинских непогода на бројним територијама Балкана.

Из тог разлога је на подручју Шумадије, Западне Србије, Београда, Срема и Баната укључен жути метеоаларм. На подручју Бачке укључен је наранџасти метеоаларм, гдје се очекују јаки пљускови са грмљавином, као и град, уз појаву јаког вјетра.

"Услова за грмљавинске непогоде, јак пљусак, град, олујни вјетар, касније послије подне и увече биће на сјеверозападу Србије, а у понедјељак (03.06.) који ће бити најнестабилнији дан у наредном периоду и у осталим регионима у земљи", наводи се у упозорењу у 9:40 часова.

Језиве бројке: Руски министар одбране открио колико је Кијев изгубио војника у мају

Језиве бројке: Руски министар одбране открио колико је Кијев изгубио војника у мају

Како се наводи на њиховом званичном сајту, упозорење важи за период од петка, 31. маја до уторка, 4. јуна. Како је најављено, у наредних неколико часова падавине се очекују у централној Србији и дијеловима Војводине. 

"Облачност која у Славонији, БиХ, али и на западу и југозападу Србије условљава кишу у наредна 3 часа премјештаће се ка централној Србији, Срему и Бачкој. На подручју Београда пролазне падавине очекују се средином дана", наводи се у најави РХМЗ-а.

Према подацима метеоролошке компаније "Хаилз Србија", суперћелијске олује се могу иницирати на истоку Славоније / сјевероистоку Босне и кренути југозападним струјањем према сјевероистоку (најјачи облаци ће се кретати западним / сјеверозападним струјањем). Најјачи облаци ће доносити јак град до 4 центиметра у пречнику. 

У првом дијелу дана у Србији се очекује слаба киша, док ће се атмосфера после 15 часова у регионима: Срем, Мачва и све три Бачке, као и околини града Београда, дестабилизовати у комбинацији са јачањем смицања вјетра.

Медији: Драгана Мирковић тужила Тонија Бијелића

Медији: Драгана Мирковић тужила Тонија Бијелића

Послије 15 сати прва потенцијална траса олуја ће бити долином Саве, а послије 18 сати ће се главна активност премјештати на регион Бачке, када олује из Славоније све до дубоко у ноћ могу прелазити преко Бачке ка Мађарској, преноси "Мондо".

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Европске микродржаве: Малта, документарни програм (Р)

    ''Европске микродржаве: Малта, документарни програм

  • 11:20 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 11:50 Братунац: Обиљежавање страдања Срба Средњег Подриња и регије Бирач, пренос

    '''Братунац: Обиљежавање страдања Срба Средњег Подриња и регије Бирач, пренос