Откривена "тајна"

Носио их деценијама: Ципеле патријарха Павла крију срцепарајућу тајну

  • Извор: Курир
  • 15.07.2024. 08:56

Патријарх Павле био је једна од највољенијих личности. Познато је да није волио повластице ни скупе поклоне. Није желио да га возе, већ је скоро увијек користио градски превоз.

О својој одјећи је увијек водио рачуна, никога није умарао, а занимљива прича крије се иза његових ципела. Носио их је 30. година и криле су велику тајну.

Тајна ципела

Патријарха Павла, 44. врховног поглавара Српске православне цркве, вољели су вјерници широм Балкана, а поштовали чак и они који нису религиозни. Иза њега остале су многобројне анегдоте, а ово је једна од њих.

Наиме, иако је носио скромну одјећу, патријарх Павле је увијек имао лијепе ципеле - лаке, удобне и беспријекорно чисте.

Њима је "табанао уздуж и попријеко" по Београду чак и када је зашао у неке озбиљне животне године, а престоничани могу и данас да посвједоче да је умио често и да потрчи, нарочито када је требало да стигне трамвај.

Како наводи Историјски забавник, те "лијепе" ципеле је носио 30 година. Једном приликом, неко је патријарха питао за његове необичне ципеле.

- Јесте, удобне су, могу у њима дуго да пјешачим - рекао је.

- Гдје сте их купили?

- Ех, купио! - одмахнуо руком патријарх Павле као да тиме ставља тачку на разговор.

Касније су људи блиски поглавару српске цркве открили истину о овом необичном комаду коже. Ријеч је заправо била о женским чизмама - патријарх их је пронашао бачене близу куће своје сестре и, видјевши да су старе, али очуване, покупио. Након тога је, у својој малој радионици, од њих направио ципеле за себе.

Мало ко ово зна, али патријарх Павле је био вјешт обућар и често је поправљао, али и правио ципеле за себе. Прича каже да га је занату научио неки обућар у близини Патријаршије, али има и оних који тврде да је вјештину стекао у манастиру.

Како било, знао је да поправља и прави обућу, а након тога, штедљив какав је био, сматрао је да нема потребе да више купује ципеле и тако цркви "прави штету".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина