У току је обука на УКЦ-у

Оспособити све техничаре у Ургентном центру за примјену ултразвука код тешких пацијената

  • Извор: СРНА
  • 22.09.2024. 12:39

У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске у Бањалуци у току је радионица о примјени ултразвука у хитним случајевима за 24 медицинске сестре и техничаре који су први пут укључени у ову обуку.

Осим њих, тродневном обуком обухваћени су и студенти Медицинског факултета, здравствени радници који раде у Ургентном центру и хитним пријемним амбулантама УКЦ-а и они из других здравствених установа у Српској, те из Зенице и Сарајева.

Начелник Ургентног центра УКЦ-а Славица Зељковић рекла је да су медицински техничари ове године први пут укључени у обуку.

"Циљ је оспособити све техничаре у Ургентном центру за примјену ултразвука код тешких пацијената како би се лакше пронашао венски пут, али и да их обучимо да они обучавају друге техничаре", додала је Зељковићева.

Ковачевић: Иза Додика ће остати и Кардиохирургија и УКЦ, а иза опозиционара само злоупотреба једне политичке шале

Ковачевић: Иза Додика ће остати и Кардиохирургија и УКЦ, а иза опозиционара само злоупотреба једне политичке шале

Она је истакла да су медицински техничари носиоци здравственог система у свакој земљи и да је веома значајно да се њихово знање и вјештине унапређују, како би што боље и квалитетније збрињавали пацијенте.

Према њеним ријечима, за сада само љекари специјалисти и специјализанти из Ургентног центра примјењују ултразвук у хитним случајевима и то они који су имали прилику да оду у земље у окружењу, првенствено Словенију, да се упознају о томе како то раде техничари и да ту идеју и начин пренесу овдје.

Она је навела да је у протекле двије године ову обуку прошло 150 кандидата, љекара различитих профила из УКЦ-а и здравствених установа Српске.

Главни техничар Ургентног центра Ранко Палачковић рекао је да је ово први пут да медицински техничари и сестре раде на ултразвучним апаратима.

УКЦ увео Манчестерски систем тријаже; Добра и брза тријажа је најважнија за спас живота

УКЦ увео Манчестерски систем тријаже; Добра и брза тријажа је најважнија за спас живота

Он је истакао да је ова едукација јако значајна јер омогућава лакше проналажење венског пута код тешког пацијента чиме му се брже и лакше даје терапија и извршавају дијагностичке процедуре.

Палачковић је рекао да је ово континуирано улагање у медицинске сестре и техничаре не само Ургентног центра, већ цијелог УКЦ-а, али и Републике Српске.

Он је навео да Ургентни центар има више од 100 медицинских сестара и техничара.

Техничар Ромео Сувајац рекао је да се први пут сусреће са ултразвуком и да је ова едукација ново поглавље.

"Основни циљ и задатак нас техничара у Ургентном центру јесте отварање венског пута како у дијагностичке, тако и терапијске сврхе. Код неких пацијената то зна често бити проблем, тако да ће употреба ултразвука у те сврхе омогућити лакши приступ венском путу и лакши рад са пацијентима", истакао је Сувајац. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Наша Српска (Р)

    Наша Српска (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Бизнис Клуб (Р)

    Бизнис Клуб (Р)

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)