Светогорски монаси придржавају се одређених правила која су установљена вијековима, а постоје и правила и традиција која се везује за њихов оброк.
Они једу укусно, здраво и једноставно, а оброк не траје дуже од 15 минута.
Отац Епифаније Милопотами, кувар са Атоса, у једном интервјуу истакао је да се њихова исхрана састоји од природних производа које им даје земља Грчка. Сматрају да је управо тај избор оно што сваког монаха штити од болести. Конзумирају храну без конзерванса, зачина и масти, у малим порцијама и могућности апстиненције.
Монах је објаснио да је у процесу кувања најважнији квалитет употребљених производа. Такође, треба да кувате са молитвом на уснама и љубављу у срцу, тада ће јело бити и укусно и здраво. Светогорски монаси не једу месо, умјесто тога једу свјежу рибу. У процесу кувања, кувар користи маслиново уље само у уторак, четвртак, суботу и недјељу. Било која друга маст у храни је одсутна (маст, маргарин, путер, сос).
За јачање организма пију пуно млијека, једу јаја и сиреве, али увијек се уздржавају од такве хране током поста. Јастози, хоботнице и лигње на њиховим трпезама су ријеткост, дозвољене само у вријеме поста да би се диверзификовао рибљи мени, јер су све шкољке бескрвне. Али намирнице које се готово увијек могу наћи на њиховој трпези јесу шумско воће и печурке, као и зелене салате.
Живот светогорских монаха је исхрана без слаткиша и алкохола. Тек повремено себи дозвољавају халву и локум, мало кафе и мало вина. Уз све то, монаси уживају у храни.
"Нисам ишао у школу за кување и немам никакву диплому. Али, док сам био поред старијих, научио сам како да пржим лук на лаганој ватри: што се лук дуже пржи, то ће бити укуснији. Научио сам и да је за кување било ког јела потребно стрпљење“, објаснио је отац Епифаније Милопотамис, преноси Ало.
Једно од најважнијих правила исхране које поштују светогорски монаси јесте да се не једу пуно, а посебно не за вријеме поста. Једу умјерено, онолико колико је њиховом тијелу заиста и потребно.