Свети мученик Созонт

Ову молитву данас изговарамо да отјерамо зло и несрећу

  • Извор: Телеграф
  • 20.09.2024. 07:10

Српска православна црква и њени вјерници данас славе Светог мученика Созонта.

Свети мученик Созонт је рођен у Ликаонији и одрастао је као пастир оваца. Још од најмлађих дана, вјерно је слиједио Божији закон. Како је вријеме пролазило, постајао је све дубље посвећен вјери.

Околина у којој је живио није била благонаклона према хришћанству. У то вријеме, прогон хришћана је бјеснио, а град Помпеопољ је био поприште страховладе прогонитеља Максимијана Киликијског.

У срцу града стајала је статуа идолопоклоничког култа којем су се многи незнабошци клањали. Једног дана, одлучан у својој вјери, Созонт је напустио своје овце и кренуо у град.

Смјело је ушао у храм посвећен идолима, гдје је, пун вјере у Христа, одломио руку златног идола, раздробио је и његове дијелове подијелио сиромашнима.

Тај храбри чин је изазвао велику узнемиреност међу незнабошцима, који су кренули у потрагу за починиоцем. Бојећи се да би неко други могао страдати због његовог дјела, Созонт је одлучио да се пријави властима као хришћанин и извршилац овог дјела храбрости.

Мучитељи су га сурово кажњавали.

Прво су га немилосрдно тукли, а затим га објесили о дрво и мучили гвозденим четкама, покушавајући да сломе његову непоколебљиву вјеру.

Када је већ био на самом крају снага, ставили су га на огањ, гдје је Созонт храбро предао своју душу Богу.

Над његовим светим моштима је касније подигнут храм, као трајни споменик храбрости и вјере мученика Созонта.

Обичај и вјеровање за овај празник кажу да се свецу треба помолити јер се вјерује да ћете тако отјерати зло и несрећу из куће.

Молитва која се изговара

Мученик Твој Господе, Созонт, у страдању своме је примио непропадљиви вијенац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље побиједи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: