Нови Град

Почела геолошка истраживања због Трговске горе

  • 25.09.2024. 22:57

У Новом Граду почиње још једно истраживање ради спречавања изградње одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској.

Након ранијег мјерења нулте радиоактивности приступило се и геолошким истраживањима.

Узводно од Новог Града услиједиће хидрогеолошка и геофизичка истраживања. Радиће се осам бушотина, чији ће налази усмјерити даље активности.

Циљ је утврдити да ли постоји могућност утицаја изградње одлагалишта на подручју Новог Града, а потенцира се насеље Млакве, у којем се налазе изворишта воде за пиће.

- Геолошки завод већ дуже вријеме се бави истраживањем везано за Трговску гору. Међутим, данас смо свједоци, видите да су почели теренски радови - изјавио је директор Завода за геолошка истраживања Републике Српске Младен Томић.

- Ми имамо проблем зато што Хрватска одбија сваку сарадњу са нама по питању ових истраживања. Ми морамо припремити за дан кад дођу, да се могу провести заједничка истраживања, да имамо спремне објекте на којима можемо извршити даља истраживања и утврдити директну везу између одлагалишта и наше територије - рекао је инжењер геологије, Завода за геолошка истраживања Републике Српске Урош Јурошевић.

Паралелно с теренским истраживањима у току су и правне активности. Одабрана је француска адвокатска кућа која би требало да савјетује Правни тим БиХ, кажу у Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Потписивање уговора очекује се наредних дана.

- У Словенији се припрема изградња блока сљедећег блока у нуклеарки "Кршко". Они ће проширивати капацитете и у Врбини имају простор да одлажу ниски радиоактивни отпад. Мислим да Хрватска треба да плати Словенији која има кадровски и све друге потенцијале да може квалитетно да одлаже тај отпад, да то не ради овдје - навео је координатор Експертског и правног тима у Министарству спољне трговине и економских односа Савјета министара БиХ Борислав Бојић.

- Вјерујемо да ћемо у једном кратком периоду достићи онај ниво истраживања који већ хрватска страна има и сигурно да ћемо имати праву слику и поткријепити наше наводе да локација Черкезовац није одговарајућа - нагласио је начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, у непосредној близини Новог Града.

Реализацијом овог плана директно би било угрожено више од 250.000 становника у сливу ријеке Уне.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:05 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:35 Ноћни програм

    Ноћни програм