Све више пријава

Полиција упозорава грађане БиХ: Пазите се "романтичних превараната"

  • Извор: АТВ
  • 13.12.2023. 15:19

Федерална управа полиције упозорила је грађане БиХ да је у посљедње вријеме све више пријава које се односе на такозване "романтичне преваре".

Наиме, како наводе, у претходном периоду запримили су више пријава које се односе на извршење кривичног дјела “Преваре” из члана 294. КЗ ФБиХ, тзв. “Романс Скам”, гдје нападач користећи апликације за упознавање и друштвене мреже, успоставља контакт са жртвом, те се исти наставља у смјеру успостављања емотивне везе посредством интернета, а потом користећи различите технике превара од жртве захтијева уплату различитих износа новчаних средстава, уз обећање поврата новца у истом или много већем износу новца од уплаћеног.

Један од примјера је достава пакета “емотивног партнера” жртви, а потом “проблеми” око његове испоруке, гдје жртва за доставу наведеног пакета/поклона уплаћује веће суме новца на име провизије, обзиром да је у пакету у току транспорта “пронађена” већа количина новца и слично.


Звијезди серије Теорија великог праска дијагностикован рак

Звијезди серије Теорија великог праска дијагностикован рак

Из полиције напомињу да нападач, током разговора са жртвом прибавља информације о истој, у смислу, брачног статуса, евентуалне болести жртве, члана породице, хобијима жртве, те њеним осталим навикама.

Водећи се добијеним информацијама преварант креира идеалан “профил” поступања према жртви, искориштавајући слабости исте прибављене на претходно описани начин.

"Позивамо грађане да не насједају на овај вид превара, које имају за циљ емотивно искориштавање особа и њихову лаковјерност. Федерална управа указује на потребу повећања нивоа информационе сигурности корисника интернета у Босни и Херцеговини и подизања свијести о актуелним трендовима када је у питању рачунарски криминал", кажу у ФУП-у.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: