Страдали у катастрофалним поплавама и одронима

У уторак сахрана жртвама поплава у Доњој Јабланици

  • Извор: н1инфо.ба
  • 13.10.2024. 19:38

У уторак, 15. октобра ове године биће одржана сахрана свим жртвама у Јабланици, тачније, мјештанима насеља Доња Јабланица и Злате који су своје животе изгубили у катастрофалним поплавама које су прије неколико дана погодиле ово и још неколико мјеста у Босни и Херцеговини.

Обред ће бити одржан у градском харему “Јасен” у 14:00 сати, за 18 особа које су живот изгубиле на подручју Јабланице док се за једном особом и даље трага.

Како је речено за Н1, након обреда породице жртава ће моћи одлучити гдје ће укопати своје најмилије.

Рекли су и то да је већина њих изразила жељу да страдалим члановима породице, пријатеља и комшија посљедњи починак буде у Доњој Јабланици.

Подсјећања ради, Доња Јабланица и село Злате су у овим катастрофалним поплавама претрпјеле највеће посљедице и када је ријеч о материјалним оштећењима, а и што је најгоре, у људским губицима.

Пронађена нова жртва поплава

Пронађена нова жртва поплава

Мјештани и даље у невјерици и шоку причају о овој трагедији, а поготово они који су остали без једног или више члана породице.

Потресла их је, како су рекли и смрт сваког комшије јер су се сви међусобно познавали и дисали као једно.

Без крова над главом су готово сви остали, а они који нису сабирају огромне материјалне штете на својим домовима које ће тешко бити надомјестити.

Многи од њих се не желе никада више вратити и живјети у овом мјесту, док има и оних који опет сањају о томе да живе и привређују на овом подручју.

Изнад Доње Јабланице је био и каменолом који је сада предмет истражних органа, а због навода мјештана да није имао концесију и да није надзиран. Он се услијед бујичних поплава и клизишта сручио дословно на ово насеље и направио апокалиптичне призоре.

Ево како изгледа Доња Јабланица седам дана након разорних поплава

Ево како изгледа Доња Јабланица седам дана након разорних поплава

Многи вјерују да је тај каменолом био један од узрока овако велике размјере катастрофе која је погодила Доњу Јабланицу, село Злате, али и околна мјеста која су и даље одсјечена и тешко им се или никако не може прићи.

Волонтери су и даље на терену, штете се санирају, али ране и бол мјештана још дуго неће.

Иначе, осим Јабланице, поплаве су погодиле и Коњиц гдје је највише страдало Бутуровић Поље и на подручју овог мјеста пронађене су четири жртве поплава. У Кисељаку и Крешеву у Средњобосанском кантону се збрајају материјалне штете док су у Фојници поред таквих посљедица, страдале и три особе.

Трага се за још двије особе – једном у Јабланици и једном у Коњицу. Укупан број страдалих од поплава за сада је 25.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:00 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:00 Филм: Јесен у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм