Грађанима БиХ приликом куповине хране најважнија је цијена, о чему се изјаснило 64 одсто испитаника, затим безбједност хране 54 одсто, те укус 44 одсто, резултати су истраживања Евробарометра о безбједности хране у којем су учествовала 1.003 испитаника.
Цијена хране била је најважнија и грађанима ЕУ, 54 одсто се тако изјаснило, на другом мјесту, са 51 одсто одговора био им је укус, док су безбједност хране и географско поријекло хране добили по 46 одсто одговора, саопштено је из Агенције за безбједност хране БиХ.
Укупно 69 одсто испитаника у БиХ изјавило је да је лично заинтересовано за тему безбједности хране, 31 одсто њих дало је негативан одговор. Приближан резултат је и на нивоу ЕУ, гдје је 70 одсто испитаника одговорило да је лично заинтересовано за безбједност хране.
Испитанике из БиХ највише брину теме - тровање храном или пићем који су контаминирани бактеријама, вирусима или паразитима, 37 одсто, генетички модификовани састојци у храни или пићу 33 одсто и адитиви попут боја, конзерванса или појачивача окуса у храни или пићу 32 одсто.
Шеф Одјељења за комуникације и партнерство у Европској агенцији за безбједност хране Барбара Галани рекла је да сарадња у области комуникације са партнерима у земљама ЕУ и претприступним земљама остварује корист од генерисања увида кроз друштвена истраживања, као што је Евробарометар.
- Можемо боље разумјети забринутост и потребе грађана, те учинити нашу комуникацију ефикаснијом. Ова сарадња већ доноси плодове у оквиру кампања које заједно спроводимо, те служи као инпут за наше националне партнере при директној комуникацији са њиховим грађанима - истакла је она.