Неизоставни дио божићних празника

Припремите чесницу по рецепту наших бака

  • 07.01.2024. 05:00

Божићна чесница је неизоставни дио божићних празника и према народним обичајима обавезно треба да се нађе на трпези. Без обзира на разлике у обичајима и припреми, чесница за Божић јесте једна од традиција која радосно спаја и окупља укућане око стола.

У зависности од краја у ком се прави, домаћице у чесницу стављају дрвце, гранчицу дрена, пасуљ, жито, језгро ораха, гранчицу бадњака, новчић...

Рецепт који вам доносимо веома је једноставан, а овакву чесницу су спремале наше баке.

Састојци:

600 грама брашна

1 коцка свјежег квасца

300 мл млијека

1 јаје

1 жуманце

100 мл уља

со

½ кашичице шећера

Припрема:

Квасац растопите у мало топлог млијека, па додајте шећер и оставите га 30 минута да се активира.

Када је активиран, додајте једно умућено јаје, со и уље.

Затим постепено сипајте брашно, уз долијевање преосталог млијека.

Мијесите док не добијете глатко тијесто.

Тијесто прекријте чистом крпом и оставите га да нарасте.

На радну површину поспите брашно, па премастите тијесто и обликујте га у облик погаче.

Жуманце и мало млијека умутите, па премажите погачу и украсите је по укусу.

У подмазан плех ставите тијесто, па га пеците у загријаној рерни на 200 степени 10 минута, а онда смањите температуру на 170 степени и пеците док не добије лијепу, златасту боју.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: