СПЦ

Прослављамо Светог архангела Михаила: Данас се посебно моли за изљечење и опраштају се гријеси

  • Извор: Курир
  • 19.09.2024. 07:06

Српска православна црква и њени вјерници данас празнују дан посвећен сјећањима на чуда Светог архангела Михаила.

Још од давнина људи су празновали анђеле, јер по Старом завјету, када су људи одступили од Бога, почели су се клањати створењима Божјим, стварајући од њих идоле и приносећи им жртве.

Пагани су их називали боговима и створитељима свега видљивог и невидљивог. То је било веома распрострањено за вријеме светих апостола. Четири до пет година прије Првог Васељенског сабора на Лаодикијском помјесном Сабору светих отаца, проклето је такво поштовање анђела и предато анатеми, те је по 35. Правилу уведено као благочестиво и правилно поштовање и празновање светих анђела, као служитеља Божјих и хранитеља рода људског.

9 анђеоских чинова

Девет анђелских чинова описао је ученик Светог апостола Павла, Свети Дионисије Аеропагит у својој књизи „О небеској јерархији“ и они су сљедећи: шестокрили серафими, многоочити херувими, богоносни престоли, господства, силе, власти, начала, архангели и ангели.

Предање каже да су се на данашњи дан десила највећа чуда на извору у Лаодикији који је освештао управо Архангел Михаило. Према легенди, око 300. године један паганин у Лаодикији имао је кћерку која је глувонијема. Пошто му се Архангел Михаило указао у сну, невјерник је повео на извор глувонијему кћерку јер му је архангел тако поручио.

Невјерник је одвео кћерку до чудотворног извора и питао хришћане шта треба да ради. Они му рекоше да је довољно да се искрено помоли у име Оца, Сина и Светога Духа па ће му архангел Михаило сигурно помоћи. Помоливши се, невјерник показа кћерки да се умије и у тај час она одмах поче да говори и чује.

Незнабожац се послије чудотворног догађаја крстио заједно са кћерком, а на мјесту извора изграђена је Црква Светог архангела Михаила коју је саградио, а која се и данас тамо налази.

Народна вјеровања

Хришћани вјерују да се на данашни дан треба молити за изљечење, али и опростити гријехе свим невјерницима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    'Страначка хроника

  • 21:40 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.