Окупио се велики број вјерника

Сабор у спомен свештеномученике Митрополије дабробосанске

  • Извор: АТВ
  • 13.07.2024. 19:20

Велики број вјерника из цијелог Источног Сарајева присуствовао је литургији коју је служио митрополит црногорско приморски Јоаникије уз саслужење митрополита дабробосанског Хризостома.

Они су се присјетили Свештеномученика дабробосанских које су усташе побиле у Другом свјетском рату. Међу њима су били тадашњи митрополит дабробосански Петар Зимоњић и владика Варнава, који су били примјер хришћанског страдања.

"Он је био стуб огњени око кога се окупљао вјерни српски народ у БиХ, велики ауторитет. Не онај ауторитет који притиска, који гази све пред собом и који све силом своје власти потчињава, него ауторитет љубави", рекао је митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Митрополит Хризостом захвалио је владици Јоаникију јер је посјетио источну Илиџу. То је каже доказ велике љубави према вјерном народу.

"Нека Господ данашњим молитвама браћо и сестре, како што рече отац Душан у проповједи, и нас утврди да и ми будемо као и они чврсти, јаки, Духом светим оснажени, учвршћени и када дођу времена искушења будемо и ми чврсти и одлучни као што су били свети Петар и Варнава", рекао је митрополит дабробосански Хризостом.

Митрополит Јоаникије тамошњем храму даровао је и дио одежде светог Василија Острошког, које ће бити изложене у храму на Вељинама. Вјерници кажу, ово им много значи.

"Треба да се увијек окупљамо, да се пазимо и чувамо и да се волимо. А видимо са друге стране силе наваљују на Српски народ, а народ је Српски велики народ и гостопримљив", кажу вјерници.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, у мају 2005. године, прогласио је светим Свештеномученике дабробосанске, страдале од усташке руке од 1941. до 1945. године и од комуниста након Другог свјетског рата.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)