Леа и Ена

Сестре из Бањалуке трећи пут донирале косу у хуманитарне сврхе

  • Извор: Мондо.ба
  • 19.09.2024. 09:11

Двије сестре из Бањалуке, Леа (10) и Ена Каламанда (7) по трећи пут су своју пажљиво узгајану косу поклониле за израду перика за дјецу која болују од карцинома. Својим примјером, кажу, желе да подстакну и друге на сличну акцију.

Леа и Ена су имале 5 и 3 године када су први пут, на сугестију мајке Борке, отишле на шишање и своју дугу косу даровале у хуманитарне сврхе.

"За двије године, када је коса поново порасла, саме су питале кад ће на шишање и да носе косу у Удружење родитеља Искра", каже мама Борка за МОНДО.

Прије два дана донирале су косу по трећи пут.

"Надамо се да ће ова наша прича мотивисати бар једно дијете да учини исто што и ми. Позивамо и дјецу и одрасле да дају свој мали допринос, јер наше мало некоме заиста много значи", каже Борка Каламанда.

Каже да су се и она и супруг увијек трудили да код дјевојчица његују емпатију.

"Ја сам просвјетни радник, супруг је дугогодишњи давалац крви и од почетка се трудимо да код дјевојчица развијамо емпатију. Свјесни смо да на развој и обликовање 'малих/великих' људи најбоље утичемо сопственим примјером. Обоје се слажемо да код дјеце треба развијати и његовати добре и здраве вриједности. Наше ћеркице имају велика, чиста срца", истиче поносна мама.

Леа похађа 4. разред у ОШ Свети Сава у Бањалуци и први разред Музичке школе Владо Милошевић, смјер клавир. Члан је школског хора и сад већ дугогодишњи фолклораш у КУД Свети Сава. Ена иде у други разред, такође иде на фолклор, а жели да се, кад порасте, бави музиком и пјевањем.

Кажу да им није жао дуге косе и да неће престати да донирају.

"Није нам жао косе, жеља нам је била да некоме помогнемо. И јако ми се свиђа нова фризура", каже Леа.

"Наставићемо да пуштамо косу, да опет нарасте дуга и поново ћемо да донирамо", додаје млађа сестра Ена.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    'Страначка хроника

  • 21:40 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.