Присуствују гости из цијелог свијета

Школа акушерске анестезије на УКЦ-у Српске

  • Извор: АТВ
  • 06.06.2024. 07:42

Клиника за анестезију и интензивно лијечење УКЦ-а Републике Српске заједно са Удружењем анестезиолога и реаниматолога Републике Српске организује Школу акушерске анестезије са радионицама регионалне анестезије у породилишту и операционој сали Клинике за гинекологију и акушерство.

Анестезиолог др. Сузана Шобот Новаковић, током гостовања у АТВ јутро, казала је да Сегмент анестезије на нашим просторима доживљава велике промјене и заправо ми тежимо да побољшамо тај квалитет услуге поготово када је тако осјетљива популација у питању

- По други пут организујемо Школу акушерске анестезије. Цијелу седмицу интензивно радимо, имамо госте из практично цијелог свијета. Ове године, Школа се састоји из три дијела, а то је радионица у породилишту, гдје наше млађе колеге учимо техникама регионалне анестезије, обезбољавање у току порођаја и након царског реза, други дио је посвећен фокус радионицама гдје учимо технике ултразвука уз помоћ колега са Станфорда. И трећи дио, је теоретски, гдје ћемо угостити стручњаке из региона, Шпаније, Холандије и слично - каже Шобот Новаковић.

Једна од гошћи Школе, биће и Стефани Пен, анестезиолог са Станфорда.

- Покус је циљани ултразвук који се користи у сврху брзе дијагностике, како бисмо брзо могли да дијагностикује неке основне проблеме и да дјелујемо код пацијента. Покус радионице у Бањалуци су више засноване у практичном смислу, него теоретски. Битно је да се експерти из свих дијелова свијета баве са овим - истиче Стефани те додаје:

- Покус је битан из разлога што се брзо можемо оријентисати о стању пацијента. Симптоми су некад јако слични и јако је битно да брзо и ефикасно дијагностикујемо шта је у питању и помогнемо пацијенту - додаје Стефани.

Пацијенти, каже Шобот Новаковић, нису довољно упознати са појмом анестезија.

- Ми имамо групу анестезиолога који су обучени и који раде све технике анестезије. Међутим, често наилазимо на ситуације да труднице не знају да имају могућност да бирају коју врсту анестезије желе. Што се тиче епидурала, имамо све већи број заинтересованих трудница  и то постаје популарно. Негдје око 30 одсто порођаја се обави епидуралом. Што се тиче спиналне анестезије, имамо јако мало пацијената. Ту јако каскамо за свијетом. У свијету, већина царских резова се обави спиналном анестезијом - наглашава Шобот Новаковић.

Пратите нас и путем Вибера