Прасеће печење неизоставни је дио трпезе за Васкрс, али и главно јело за Ђурђевдан, једну од најчешћих слава код Срба, што ових дана повећава потражњу за свињама.
Каква је ситуација, колике су цијене, имамо ли квалитетно свињско месо - о овим темама у АТВ јутру разговарали смо са Мишом Мљачићем, предсједником Удружења узгајивача свиња у Републици Српској.
Мљачић је рекао да је ситуација око празника који нам долазе слична оној коју смо имали око божићних празника 2024. године када су цијене биле високе а понуда слаба.
Долази Васкрс а потом и славе које су честе код нашег народа - Ђурђевдан и Марковдан, а Мљачић каже да ће, према тренутним прогнозама, овај период бити и гори од тог јануара.
Узрок за такво стање на тржишту јесте појава заразних болести слинавке и шапа због чега је надлежно Министарство морало прописати контролу и преглед крви животиња које се увозе из иностранства.
"Због тога су многи одустали од увоза. Тај преглед поскупљује и цијена увезених прасића би била висока, више од 10 КМ по килограму. Поједине државе неће ни да раде тај преглед јер је захтијеван и тежак“, рекао је он.
Додаје да се у овом периоду због свега тога морамо ослонити на домаћу понуду која је ослабљена будући да се још увијек осјећају посљедице штете која је настала са појавом афричке куге свиња.
"На нашем тржишту фали прасића у понуди“, додао је он.
У наставку погледајте опширније: