СПЦ

Славимо преподобног Харитона Исповиједника: Данас треба изговорити ове ријечи

  • Извор: Телеграф
  • 11.10.2024. 07:22

Српска православна црква и њени вјерници данас обиљежавају дан преподобног Харитона Исповиједника. Харитон је био угледан и побожан грађанин Иконије, прожет духом своје земљакиње свете Текле, и јавно је исповиједао Христово име.

Током прогона хришћана у вријеме цара Аврелијана, Харитон је одмах био изведен пред суд. Судија му је наредио да се поклони боговима, на шта је Харитон одговорио: „Сви ваши богови су демони, који су због гордости збачени с неба у пакао.“

Јасно је исповиједио своју вјеру у јединог живог Бога, Творца свега, и Господа Исуса Христа, Спаситеља људи. Тада је судија наредио да га бичују и муче, те је његово тијело било прекривено ранама, као једна једина рана.

Послије Аврелијанове смрти, Харитон је ослобођен мука и тамнице. Упутио се ка Јерусалиму, али су га на путу заробили разбојници. Божјом Промишљу успио је да се ослободи и није се вратио у Иконију, већ се повукао у Фаранску пустињу, гдје је основао манастир и окупио монахе.

Након што је успоставио правила за тај манастир, повукао се даље у пустињу код Јерихона, гдје је основао други манастир, познат као Харитонова обитељ. На крају је основао и трећи манастир, Сукијску, која је позната као Стара Лавра. Преминуо је у дубокој старости и прешао у Господњу славу 28. септембра 350. године. Његове мошти почивају у његовом првом манастиру, а сматра се да је саставио обред монашког пострижења.

Данашња бесједа поручује: "Што Син Божји хоће, хоће и Отац и Дух Свети. А оно што Света Тројица хоће, то се и дешава."

Господ Исус Христос жели да Његови ученици буду са Њим у царству небеском, не само Његових дванаест ученика, већ и сви који повјерују у Њега по њиховој ријечи. И ми смо међу њима, браћо моја, ако се држимо вјере коју смо примили, под условом да се не одрекнемо тог великог блага својим недјелима, одступањем од вјере, нечистотом гријеха, богохулним ријечима и мислима.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: