Федерална управа цивилне заштите

Спашене двије особе из минског поља у Доњем Вакуфу

  • Извор: СРНА
  • 30.09.2024. 18:53

Деминерски тим Федералне управе цивилне заштите спасио је двије особе из минског поља на локалитету Шипин Мост-Турића До на подручју општине Доњи Вакуф.

Операција спашавања покренута је јуче, а на лице мјеста упућен је деминерски тим са десет припадника, саопштено је из Федералне управе цивилне заштите.

Обавјештена је и регионална канцеларија Центра за уклањање мина /БХ МАК/ у Травнику, која је на терен упутила свог представника.

Након доласка на терен телефоном су контактирана лица која су се налазила у минско подручју како би се спријечило њихово ризично кретање.

У складу са стандардним оперативним процедурама, приступило се деминирању безбједне стазе којом су лица изведена из минског поља.

Приликом формирања стазе до лица која су се налазила у минском пољу, пронађене су и обиљежене двије противтенковске мине "ТМРП-6" и једна противпјешадијска мина "ПМР-2А".

Федерална управа цивилне заштите упозорава на ризик од проналаска неексплодираних убојитих средстава и мина, те скреће пажњу на неопходност правилног понашања у таквим ситуацијама.

Пронађене мине или друга експлозивна средства не смију се додиривати, већ их треба пријавити цивилној заштити на броја телефона 121 или полицији на број 122.

Корисно је да се мјесто гдје је средство уочено видно обиљежи, по могућности фотографише и запамти локација како би је могли показати надлежном тиму за уклањање експлозивних средстава.

Из Федералне управе цивилне заштите су подсјетили јавност да је већ дуже доступна бесплатна апликација "БХ Мине суспектид ареас" која омогућава да грађани, уз помоћ паметних телефона, могу у сваком тренутку видјети локацију на којој се тренутно налазе и њену удаљеност од подручја за које се сумња или је потврђена њена минираност. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: