19. август

СПЦ данас слави Преображење Господње

  • Извор: Агенције
  • 19.08.2024. 07:06

Српска православна црква и вјерници данас обиљежавају празник Преображења Господњег, који се у православљу убраја у 12 великих Христових празника.

Преображење Господње је у православљу познато као љетње Богојављење. То је непокретни празник и сваке године се обиљежава 19. августа. Пада увијек у вријеме Госпојинског поста, па су зато посне и православне трпезе.

Празник је посвећен сјећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор, када он најављује своје потоње страдање и славу.

Преображава се лист у гори и камен у води: Сутра изговорите ову молитву

Преображава се лист у гори и камен у води: Сутра изговорите ову молитву

На иконама Преображења, које се налазе на иконостасима православних храмова, слика се Исус Христос на Гори окружен свјетлошћу, са Илијом, Мојсијем и тројицом апостола који уплашени леже на земљи.

У православним храмовима се на Преображење износи и благосиља нови род грожђа, које се, према православном српском обичају, први пут једе на овај празник.

У народу се сматра да је Преображење дан када се посљедњи пут купа у ријекама, јер се за овај празник везује и смјена годишњих доба.

Постоји вјеровање да се о овом празнику цјелокупна природа преображава, па се каже да се "преображава и вода и гора".

Према распрострањеном вјеровању, на Преображење не ваља преко дана спавати, јер ко тог дана одспава, преобразиће се, па ће цијеле године бити поспан, а сматра се и да на овај празник није добро плакати јер ће тај плач прећи у навику.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: