30. септембар

СПЦ слави Веру, Наду и Љубав и мајку им Софију: Дан посвећен кћеркама и мајкама

  • Извор: Агенције
  • 30.09.2024. 07:04

Посљедњи дан септембра у новом календару Српске православне цркве посвећен је светим мученицама Вери, Нади и Љубави и њиховој мајци Софији.

Мајка је кћеркама дала ова имена по узору на врлине које је проповиједао Исус Христос. Софија је била удовица и сама је у Риму подизала своје кћерке, Веру која је имала 12 година, Наду (10) и Љубав (9).

Када су у вријеме цара Хадријана почела хапшења хришћана, Софија је са кћеркама заробљена и изведена пред цара. Након што су одбиле да се одрекну своје вјере и принесу жртве богињи Артемиди, Хадријан је наредио мучење Софијиних кћерки иако су биле дјевојчице.

Претучен и опљачкан старији брачни пар у Грачаници

Претучен и опљачкан старији брачни пар у Грачаници

Изведене пред цара све четири, држећи се за руке смјерно, али одлучно исповједише вјеру у Христа Господа и одбише да приносе жртве идолској богињи Артемиди. Мајка Софија је савјетима охрабривала кћерке, да би истрајале до краја.

"Ваш небесни љубитељ Исус Христос јесте здравље вјечно, красота неисказана и живот бесмртни. И када тијела ваша буду муком уморена, Господ ће вас обући у нетрулежност, и ране на вашим тијелима ће засијати на небу као звијезде“, храбрила их је мајка.

Све једну по једну мучитељи су мучили страшним мукама, најприје Веру, па Наду, па Љубав. Тукли су их, сјекли, бацали у огањ и у врелу смолу и најзад једну за другом мачем посјекли.

Необични сватови у бх. граду: По младу дошли камионима

Необични сватови у бх. граду: По младу дошли камионима

Мртва тијела својих кћерки, Софија је однијела изван града и тамо сахранила. Остала је на њиховом гробу три дана и три ноћи молећи се Богу и у томе предаде дух свој Богу хитајући у рајска насеља, гдје су је блажене душе њених славних кћерки чекале.

Православни хришћани на овај дан треба да се уздрже од злих мисли и посвете се љубави према ближњем.

Данашњи празник нарочито је посвећен мајкама и кћеркама, а стари обичај каже да би данас свака мајка требало да купи неку ситницу кћерки, и још важније, да што више времена проведе са њом и покаже јој своју љубав. То је, уосталом, и највећи од свих поклона.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.