Средина је новембра, а на имању Ђорђа Вакчића у селу Мала Обарска увелико се беру зреле јагоде. Црвене плодове убирају свакодневно, а сваки дан их изненади и ново цвјетање. За 40 година колико се бави производњом јагоде, овакав феномен не памти.
Свему томе допринијеле су високе температуре за ово доба године. Иако укусне и слатке, зреле јагоде у ово вријеме потенцијални су проблем за предстојећу сезону.
"У мојих тих колико година радим, ја још нисам запамтио да је овако било. Било је још топлије јесени, али овакво нешто, да јагода сад цвјета, да даје сад овакве плодове, то још нисам доживио. И то ће нам се одразити у прољеће. Неће то на добро да изађе. Ако ништа друго, поправићемо ми то, али то ће јако пуно да кошта. Требаће много више рада, радне снаге, што је је поскупјело, да се то искида, да се исијече, да остане то за прољеће, да би имали пуни род у прољеће", рекао је Ђорђе Вакчић, произвођач јагоде из Мале Обарске код Бијељине.
У прољеће ће за јагоду бити потребно много хране јер ће новембарско цвјетање да је исрпи, каже Ђорђе. Због тога, чим виде цвијет, сијеку га, али сунце им прија па се међу зеленим листовима врло брзо зацрвени плод.
"Необично је да се сад у новембру, половина готово новембра, да се једе јагода. Стварно је нешто необично. Има у маркетима, хипермаркетима, али то је увозно. Ко зна одакле је, шта је, колико има пестицида и шта има у себи, ово је 100% домаће. Тако да, обрадују се и дјеца када наберем. Пређемо па остане која ако смо прескочили, нисмо је видјели, па други пут кад пређемо она је црвена, тако да се обрадују. Али, лијепа је, лијепог укуса", рекао је Вакчић.
Ђорђе Вакчић садницу јагоде производи сам. Средином августа засијао је око 8000 садница на површини од два дунума. Прихранили су и заштитили ову воћку како би преживјела зиму, али она све од себе даје да угледа свјетлост дана и у новембру. Иако ће то Вакчићима донијети пуне руке посла и додатне финансијске расходе, надају се да ће овако добро рађати и у сезони.