Електропривреда БиХ

Стање у хидроелектранама на Неретви стабилно, почело уклањање отпада у хидроакумулацијама

  • Извор: Анадолија
  • 08.10.2024. 17:25

Поплаве на подручју хидроелектрана на Неретви су проузроковале значајна оштећења на помоћним објектима и нанијеле огромне количине отпада у хидроакумулације. Само у хидроакумулацији Грабовица су, према процјени, нанесене количине отпада око 50.000 кубних метара, с континуираним приливом нових количина, саопштила је Електропривреда Босне и Херцеговине (ЕП БиХ).

Након што су стечени услови, Електропривреда БиХ ангажовањем расположиве механизације и људства из ХЕ на Неретви, и уз помоћ Цивилне заштите, започела је с уклањањем посљедица дотока великих бујичних наноса.

Захваљујући појачаним мјерама и активностима, те стручности и професионализму запосленика, избјегнута су већа оштећења на главној опреми у хидроелектранама Јабланица, Грабовица и Салаковац.

Стање у сливу Неретве се стабилизује. Бране су потпуно стабилне, а управљање системом хидроелектрана се одвија с циљем потпуне нормализације процеса производње.

С обзиром на најављене падавине у наредном периоду, Електропривреда БиХ је ангажовала све расположиве кадровске и техничке капацитете како би обезбиједила услове за стабилан рад хидроелектрана и снабдијевање електричном енергијом.

Пратите нас и путем Вибера