АТВ Јутро

Станковић: Ниједан орган није поштеђен негативног дејства алкохола

  • Извор: АТВ
  • 05.07.2024. 14:19

О штетности алкохола и проблемима до којих може довести у АТВ Јутру су говорили начелник Клинике за општу и абдоменалну хирургију УКЦ Републике Српске др Зоран Алексић и члан Академије медицинских наука при Свјетском љекарском друштву др Небојша Станковић.

"Необично је да о овој теми говоре хирурзи, али све специјалности медицинске су укључене у лијечење алкохолне болести. Хирурзи су укључени у лијечење компликација алкохолне болести, с обзиром да је алкохол токсично средствено везано за настанак више од 200 болести и повреда. Не постоји витални орган у људском организму који је поштеђен дејства алкохола. То су озбиљне компликације код алкохоличара и ту морају да се укључе тимови да би помогли пацијентима", каже Станковић.

Он поручује да је скоро 50 одсто пацијената који се данас примају у одјељења општих болница су они који треба да лијече компликације због алкохола.

"Мало је ова тема заступљена и у предавањима, јавним трибинама. То је болест од које пати појединац и читаво друштво. Оставља веома штетне посљедице и захтијева већу пажњу друштва", каже Станковић.

Говорећи о проблемима, Станковић поручује да је присутан читав спектар болести.

"У каријери сам трансплантирао јетре и једна од компликација је цироза. То је незахвална индикација за трансплантација јетре. Алкохоличари не могу наставити са умјереном конзумацијом алкохола. Поново се враћају у стару шему и након годину дана имамо цирозу на новој јетри. Продужимо им живот, али им на крају не можемо помоћи. Алкохолизам је све више заступљен код младих. Њих карактерише младост, период живота када су бунтовни и када слабо прихватају савјете старијих и родитеља. Који су у извјесној мјери деструктивни. Алкохол им дође као олакшање. Оно што је карактеристично за њих је интоксикација, дакле једновремен унос велике количине алкохола због чега су штетни ефекти израженији код младих. Говорили смо о оштећењу бројних органа у људском организму, то прије свега мислим на оштећења централног нервног система, дакле и психички и неуролошки поремећаји. Срце је подложно утицају алкохола са хроничном слабошћу, ризиком за инфаркте, аритмијама, високим крвним притиском, оштећење дигестивног тракта од усне дупље до дебелог и чмарног цријева. Велики узрочник карцинома у дигестивном тракту је алкохол. 90 одсто алкохоличара има масну јетру, долази до некрозе ћелија јетре. Карциноми су крајњи исход оштећења свих органа", каже Станковић.

Он наглашава да је ова тема премало заступљена, а да би имали више резултата у превенцији, потребно је и да има више информација.

Друге посљедице се не одржавају нужно само на конзументе алкохола, него и на оне који су у њиховом присуству. О тим посљедицама које се виде у Ургентном центру говори начелник Клинике за општу и абдоменалну хирургију УКЦ Републике Српске др Зоран Алексић.

"Посљедице прекомјерног узимања алкохола по оне људе који дођу у Ургентни центар су тешке саобраћајне несреће, могу бити фаталне. Имамо најбољи Ургентни центар не само у БиХ, него и у регији. Све што треба да се предузме код људи који су претјерано конзумирали алкохол, од собе за реанимацију, до собе за интоксикацију, до свих реанимационих мјера, потпуно смо спремни. Све би се то могло избјећи", каже Алексић.

Алкохол није штетан ако се узима умјерено. Умјереност је највећа филозофија у животу, поручио је Алексић.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.