Очекује се више падавина

Стигла дугорочна прогноза за зиму

  • Извор: Блиц
  • 15.10.2024. 17:46

Дугорочна временска прогноза за јесен и зиму 2024/2025. у региону подсјећа на прогнозе од прије 10 и више година, када су температуре и падавине биле у складу са календаром.

Према оријентационој прогнози проф. др Александра Ваљаревића и метеоролога Ивана Ристића, ове године биће знатно више снијежних падавина него претходних година, а прве пахуље очекују се у другој половини новембра.

Ваљаревић и Ристић су направили мапу са бројем дана под снијегом по окрузима, и она приказује да ће највише дана са снијегом бити јужније од Београда.

Процјена је да ће скијашки центри, за разлику од прошле сезоне, бити под снијегом знатно више дана:

Како је саопштено, први снијег у региону треба очекивати током новембра, а највише снијега биће у јануару и фебруару наредне године.

"Према нашој оријентационој дугорочној прогнози, прве снијежне падавине ће бити у другој половини новембра, највјероватније крајем тог мјесеца, посебно јужније од Београда, али и у Београду. У децембру ће бити двије-три снијежне епизоде, док ће највише снијега бити у јануару и фебруару. Карактеристика ове зиме је да ће доминирати Азорски и Сибирски антициклон, али и Медитерански циклон. Он доноси то да када дође хладан ваздух изнад нас буде доста снијега. Дакле, хладан ваздух са сјевера и сјевероистока Европе и влажни медитерански ваздух образују поларни фронт са снијегом. Поларни, понекад и арктички фронт, ће повремено таласати изнад Србије", рекао је Иван Ристић за "Блиц".

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.